Защо 8-членно семейство от Италия дойде във Видин и остана да живее там? Защо родителите дадоха на шестте си деца библейски имена и коя е любимата им дума?

Преди повече от седем години, без никога преди това да са идвали в България, Джузеппе и съпругата му Елизеба тръгват от италианския град Бреша и пристигат във Видин с децата си. Тогава те са пет.

Двамата се срещат и събират поради вярата си в Бог, тя ги изпраща и като католически мисионери във Видин.

На вяра учат и децата си. Имената им са Натанаеле, Ефрем, Тимотео, Джудитта, Дилетта и Яков, който се ражда преди година и половина.

"Ние видяхме в нашата история - предишната история, че Бог винаги е бил верен с нас, винаги: с децата, с работа, с всичко. И от това знаехме: щом Бог е верен, ще бъде с нас дори да сме в Бреша, Барселона, Видин, Ню Йорк – едно и също", разказа Джузеппе.

Католическата и православната църкви отбелязват Великден по два различни календара. За семейство Гуарнери е важен смисълът.

Джузеппе работи дистанционно за голяма автомобилна компания, а Елизеба се занимава с децата. Тя е художник и когато има време, рисува. Семейството ползва едва 70 кв. м от къща под наем и търсят повече място, но и така са щастливи.

Така едно италианско семейство продължава да живее във Видин с вяра и надежда, щастливи и свободни. Защото, както казва Джузеппе, в това е красотата на християнството – в това да си свободен."

Вижте повече във видеото.