8848 метра – това е височината на Еверест. За първи път най-небесната точка на земята бе покорена от българката Петя Колчева преди 10 години. А заедно със съпруга си Камен Колчев двамата стават третата двойка в света, изкачила заедно Еверест.  

Снимка: btvnovinite.bg

Те са едно семейство с традиционни професии и мечти по планинските върхове, които надскачат границите – тя е адвокат, а той финансов експерт. Те се запознават по време на експедиция в Памир като студенти.

"Човек се страхува, тръгвайки към Еверест, но когато се качи на върха първата му естествена мисъл е свърши се, няма на къде повече. После се оглеждаш наоколо", споделя Петя Колчева.

Снимка: btvnovinite.bg

"Когато си нависоко слънцето изгрява ниско на морското равнище и светлината тръгва от долу. Много е впечатляващо, как върхът хвърля сянка върху небето", отбеляза и съпругът й - Камен Колчев.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му човек в планината винаги може да изпадне в критични ситуации. Аз съм се губил и на Витоша, като падне мъгла, сподели Камен Колчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Той беше категоричен, че са се отказвали да покорят връх, когато има риск за живота и припомни популярния израз сред средите на пранинарите, че най-добрият планинар и алпинист е живият.