Следва среща с двама ентусиасти, които пътуват от Великобритания до Монголия само и единствено с колело и бягане.

Всичко това те правят в името на една кауза - да помогнат за справянето с климатичните промени.

За Роузи и Майк запознанството им е плод на обща страст - климатичните промени, но искрата между тях пламва доста бързо и по време на карантината от коронавируса вече отбелязват годишнината си, но не в родната Великобритания.

„Ние празнувахме първата си годишнина в Косово по време на карантината и беше страхотно, незабравими спомени“, разказа Роузи Уотсън.

Попадането им в Косово не е случайно, а е резултат от приключението The NEW STORY RUN, което те предприемат през август миналата година.

„Хрумна ми да разказвам за климатичните промени, докато тичам от Европа до Азия, Монголия“, разказва още Роузи.

„След като Роузи започна приключението си, аз бях в Китай и дори и не си представях да я последвам в това начинание, но постепенно у мен започна да се прокрадва желание за нещо подобно и накрая реших да се включа, но с колело, защото предпочитам карането на колело пред тичането. Аз започнах от Австрия. Много близко до мястото, на което Роузи трябваше да бъде в този момент и след това се засякохме във Филах, Южна Австрия“, казва Майк Елм. 

Приключението им продължава повече от година. До момента са посетили 13 държави, а пандемията от коронавируса не се оказва изпитание, а възможност.

„Бяхме блокирани три месеца в Косово, границите бяха затворени и не можехме да отидем никъде, но след карантината отидохме в Албания и подновихме приключението си. Но дори сега, ако трябва да прекъснем отново, ние пак ще се върнем и ще продължим. Приключението ни е свързано с това да разказваме истории, така че имахме много истории, които да публикуваме. Давахме интервюта по телевизията, стараехме се да поддържаме форма, да се чуваме с близките си, а и да си починем, защото аз тичах от седем месеца и бях наистина изморена“, споделя Роузи.

Една от тези 13 страни, които са включени до момента в маршрута им, е и България.

„Преди да дойда в България, нямах и представа как изглежда страната и ми беше много интересно да я посетя и да видя колко красива и прекрасна всъщност е. Вече я обикнах. Ходихме до Рила планина и беше наистина страхотно“, споделя още Роузи.

Двамата идват в България по време на антиправителствените протести в родината ни, които напомнят на Майк за отминалите вече протести за Брекзит във Великобритания.

„Предполагам, че и в двата случая е хубаво, че хората осъзнават, че те са силата. И се опитват да покажат това и да го направят реалност“, казва той.

Следващата спирка на Майк и Роузи е Грузия, а до достигането на крайната дестинация на авантюрата - Монголия, остава още година.