47-ят парламент поднови своята работа. Обществото очаква важните решения, мнозина следят дейността на Народното събрание. Фото разказите оттам не закъсняха.

„Има такъв жанр, изключително труден, там нищо не мога да направя, това е снимането на храна. Лично мога да кажа, че така ги приемам, не като фотомодели. Човек като каже фотомодел обикновено си представя красиви момичета. Аз виждам парчета месо. Или салата, де да знам“, споделя фотографът Веселин Боришев.

Той притежава безкомпромисен поглед, особено що се отнася до политическата фотография.

„Това ми е девети парламент. Което далеч не означава, че съм толкова стар, миналото лято имахме три. За мене това е просто работа. Дали ще скачат маймунки по трибуната, или ще тече кротка дискусия, аз трябва да съм еднакво напрегнат вътрешно, за да направя това, което се случва. Аз не мога да го режисирам, аз го гледам“, споделя фотографът.

Ключови ситуации, изражения, срещи. Всичко това, Веселин Боришев съумява да запечата със своя обектив, с поглед върху времето, в което снима:

„Има различни главни герои, които трябва да се следят. И ти ги следиш цялостно, доколкото можеш и ги следиш в комбинацията. В същото време има непреходни менюта, като да речем г-н Делян Пеевски, който сега, прави ми впечатление, че не идва на работа, дано е жив и здрав, че беше обещал да идва на работа. Той е герой, който е непреходен, ей така винаги ще бъде важен за българския парламент. Дори с отсъствието си в предишните парламенти, пак беше важен.“

Оказва се, че свободата на словото е пряко свързана със свободата на кадъра. Дори в парламента.

„Последните години стана тотален качамак в нашата работа. Тя беше изтикана по много груб начин, може би естествено в ъгъла. Преди много години имахме и трета гледна точка. Тя беше преди председателят на НС да удари звънеца, имахме опция фоторепортерите да се мотаем отпред, в самата зала. Ограничиха ни, първият, който почна да ни ограничава - беше Пирински, опита се и въжета да слага, негласно започнаха да ни изтикват в периферията“, разказва Боришев.

За 30-годишната си кариера във фотографията Веселин Боришев има специално отношение към последния парламент, председателстван от г-жа Цвета Караянчева.

„Няма такава скука. Няма такава невъзможност за работа. Но там цареше, в парламентите на г-жа Караянчева, парламентите на ГЕРБ, тотална скука. Сивота. Една сива река. Нищо не се случваше. Сега последните три вече, т.нар. парламентарен живот започна да става по-истински. Вярно, простотии, карат се, спорят“, казва още фотографът.

От миналата година Веселин Боришев ще запомни случка с повредена техника и Мика Зайкова. Действието се развива в първия ден на първото за 2021 година, 45-то Народно събрание.

„И аз каквото и да снимам, както и да снимам тук, няма как да го доставя на редакцията. И оттам казах, вместо да седя и да трупам нерви, ще изляза отвън и ще чакам общата снимка, защото поне да има нещо символно и отидох на Кристал да пия бири. Но по едно време ме хвана срам от себе си, викам: "Боже, не си честен към себе си, нали, айде се върни и се връщам. И виждам Мика Зайкова тук отзад, пушейки, която започна да се чепати и стана хубава снимка“, спомня си Боришев.

За по-младата аудитория Веселин Боришев стана популярен, създавайки „Фейсбук“ проекта си "О, спомняте ли си, госпожо". Там той успешно съчетава снимки на политици от миналото като коментар на събитията от настоящето.

„Първо беше страницата ми, която набра изключително голяма популярност, такова беше времето явно. После, понеже съм олдскул, реших да го направя това на книга. Тук всеки момент чакам втори том, да излезе, новата ми книга - "Ох, спомняте ли си, госпожо?!". Ох, защото е ужасно това нещо и се заричам, обещал съм си това да е последното нещо, което правя в чисто политически план, защото съм пренебрегнал другите си неща, които са ми по-интересни. Говоря за друг тип фотография“, споделя още фоторепортерът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!