Дългоочаквана и отлагана няколко пъти новина за всички в Северозапада – в понеделник трябва да бъде отворен за движение международният път Е-79 край Мездра.

Обходните маршрути удължаваха трафика с часове, а недоволството в населените места, откъдето той бе пренасочен, ескалираше до протести и пътни блокади, много пътища бяха разбити.

Срокът за пускането на международния път Е-79 между Мездра и Лютидол първоначално беше през декември, после януари, сетне 15 февруари, а сега последната дата е 19 февруари, която чука на вратата.

Снимка: bTV

Изграден е допълнителен мост над река Искър, непосредствено до съществуващия на входа на Мездра. Идеята на модернизацията е да се облекчи интензивният трафик, като старият път се разшири до четири ленти – по две във всяка посока.

До понеделник ще се работи без прекъсване, тъй като предстоят довършителни работи, включително и полагане на маркировка, заяви на среща с кметовете във Врачанско шефът на АПИ Ясен Йорданов

Обходните маршрути през малките населени места

Затвореният главен път преобрази изцяло живота в Северозапада. Малки населени места се превърнаха в магистрали.

Снимка: bTV

По изчисленията на Община Мездра на ден през село Крета минават между шест и седем хиляди автомобила.

„Ужас! Нямам думи да приказвам“ – така Тодор Павлов от село Крета описва движението.

„Има много трафик. Не може да се минава. Нито пешеходни пътеки има, нито нищо. Много е страшно, а нощно време хвърчат и не спазват правилата“, допълни той.

Снимка: bTV

По принцип Крета е село без изход, но неволята учи. Черен път през нивите, насипван периодично със студен асфалт, води до съседното село Ребърково. Официално пътят не фигурира на никоя карта. 

Снимка: bTV

Заради дупките шофьорите недоволстват, но го ползват, защото макар и с 2 километра невъобразимо друсане разстоянието от и за София се скъсява драстично. 

„Падат ти зъбите, пломбите. Нямаше ден, без да се чупят няколко картера на коли, а за гуми няма да говорим“, коментира шофьорът Марчело Атанасов.

Снимка: bTV

И през село Ребърково - трафик като за световно. Най-близко живеещите се молят с две ръце Е-79, който е над тях, да отвори, за да си отдъхнат.

„Ще си отдъхнем, защото е много шумно, много мръсно и много ниска култура на тези, които карат покрай нас - хвърлят боклуци, а ние събираме постоянно. Гледам, че някои пазят къщите си с гуми, големи камъни - това е нещо като самозащита“, обясни Кристина Котларска от село Ребърково.

Кристина работи в Ботевград. За да стигне дотам, обходът е през Паволче и Челопек, с което смяната ѝ се удължава с почти два часа. Това е другото главно неудобство на затворения главен път. 

Селото преживя несгодите на строителството на пътя - имоти пострадаха при взривни дейности. Имаше и протести заради калта по улиците.

Снимка: bTV

Според разчетите Е-79 ще трябва да се затвори още веднъж през април, тъй като модернизацията в някои участъци е несъвместима с изискванията за безопасен трафик. Цялостната модернизация на скоростната отсечка Мездра–Ботевград се предвижда да приключи в край на следващата година.