Нова реклама показва България като най-доброто място за бизнес и инвестиции. Озаглавена е Move to Move You („Премести се, за да се развиваш“).

Само за няколко часа клипът се превърна в хит в социалните мрежи, но същевременно получи и критики, че не отразява реалността.

Слоганът на рекламата на български е "умно място с умни хора". Клипът е бил показан още миналата година на бизнес събитие.

Видеото е част от серия аудиовизуални продукти, имащи за цел да промотират страната като добро място за инвестиции. Бюджетът за тези дейности е 667 хил. лв. Поръчката е на Агенцията за инвестиции в България.
„Всички кадри са реални – реални производства, които сме привлекли като инвеститори, сертифицирали сме ги, подпомогнали сме ги и те сега имат възможността да представят своята успешна история от България“, коментира изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев.

Клипът срещна одобрение сред професионалистите в бранша.

Според експерта по комуникации Любомир Аламанов разговорът за клипа се е разводнил.

„В комуникацията има различни нива на възприятия и послания. Този клип като инструмент е перфектно направен – много добра визия, монтаж, всичко е перфектно направено. Като послание и разпространение  – той е рекламен клип – представя положителни страни, както прави всяка реклама“, коментира Аламанов в предаването „Тази събота“.

Той уточни, че следващото ниво са стратегическите комуникации и връзките с инвеститорите, а клипът е една малка част от набор инструменти.

„Ако не се използват всички тези инструменти, клипът няма да има особено голям успех. Ако не се използва последното ниво, което е политическата воля – добър бизнес климат, добра съдебна система и т.н, този клепи остава като самостоятелна птичка, пусната на вятъра“, смята експертът по комуникации.

Бизнесменът Кирил Петков също одобрява рекламния клип: „Лично на мен ми хареса, защото не се опита да разкаже нашите обикновени истории за България – мястото с розите и хубавата природа. Той беше адресиран към един бизнес лидер как трябва да вземе решение за локация – има ли добър човешки капитал, локацията стратегическа ли, кои са успешните примери в индустрията“.

Петров е изпратил видеото на свой инвеститор в САЩ и той го е харесал като комуникационен инструмент за представяне на България.

Вижте повече във видеото!