Бивш кабинет по химия, днес рай за опити и креативност в Люлин. 90-о училище “Ген. Хосе де Сан Мартин” са един от завършените стем центрове. Лилия Борисова, която е учител по Биология и Химия ни въвежда в пространството.

Има амфитеатър и сцена, на която децата могат да се изявяват. Самият център е разделен на специални стаи, именувани от учениците. От лаборатория “Еврика”, през стаята за брейнсторм “Око”, до пространството за почивка “Слънце”, децата преминават от наука в наука, от наука в креативност.

“Целта е да ги потопим в света на науката като истински изследователи” казва Лилия, която е и координатор на Стем центъра.

“Нашите идеи вече бяха пробвани в не толкова красива среда, така че просто разписахме това, което правим.” споделя от своя страна директорът на 90-о СУ Емилия Иванова.   

Програма на МОН, срещи с бизнеса, благотворителни акции и куп предразсъдъци. Толкова струва центърът за г-жа Иванова и нейния екип.

“Ама там някакво училище, какви сте вие, ще направите нещо, а после ще го заключите, какво ще правите в това пространство, толкова луксозно… но в крайна сметка успяхме да убедим доста хора.” споделя Емилия Иванова.

Одобрени за стем център са близо 100 български училища. Останалите очакват следващата програмна кампания.