Българка е приета да учи финанси в престижния факултет Уортън към университета на Пенсилвания. Сред бившите възпитаници на този колеж са имена като Илон Мъск и Доналд Тръмп. В седмицата на баловете ви срещаме с Елеонор Спасова от Софийската математическа гимназия.

Снимка: bTV

Спомените на 19-годишната Елеонор Спасова са изпълнени с носталгия, но и стремеж към едно непознато утре. Доброволец, шампион на международни състезания по финанси, актриса, бас китарист и бъдещ стипендиант на университета в Пенсилвания, част от т.нар. Бръшлянова лига и приета в едно от най-добрите бизнес висши училища в света, Елеонор на пръв поглед е момиче като всички останали, но не съвсем. 

„Честно казано аз доста се промених от момента, в който влязох в гимназията досега. Станах доста по-спокойна за повечето неща, освен това имах и страхотни учители, които ни учиха на житейски неща, не само на материала в училище. Първото беше, че и утре е ден, не трябва нещата да се пришпорват супер много. Ако нещо не върви трябва да го оставиш за утре и да си спокоен с това“, разказа Елеонор Спасова.

Снимка: bTV

„Винаги сме се гордели, още от детските и години. Радваме се че завършва успешно и ѝ пожелаваме добър късмет“, каза майката на Елеонор Росица Костадинова.

Снимка: bTV

„Всичко, което е постигнала, много малко хора ни вярват, но тя се справя абсолютно сама, без нашата намеса. Нито сме знаели какви домашни пише, нито как кандидатства, абсолютно сама се е справяла с живота“, казва бащата на Елеонор Светлозар Спасов.

Седмици преди абитуриентският си бал Еленор застана пред висши политици и представители на властта като част от международната конференция за влизането на България в еврозоната и Шенген и сподели своите мисли и надежди с тях.

Снимка: bTV

„Освен моите лични мечти, аз имам и такива, които са свързани с това България да върви напред. Точно за това говорих и в моята реч – иска ми се България да може все повече да се доближава по стандарт на живот до по-развитите европейски държави. Ясно е, че ние изпитваме носталгия към държавата и бихме се върнали за това, но реално искаме да имаме и други причини да го направим. Да не е само, че приятелите ни са тук, израснали сме тук и ни харесва да живеем тук, а да имаме възможност и да се развиваме кариерно“, каза 19-годишната Елеонор.

Снимка: bTV

По думите ѝ отговорността за това е на политиците, а те постоянно си прехвърлят отговорността.

„Занимават се с някакви дребни неща, всички гледаме новини, това как постоянно се карат за някакви неща, които не са чак толкова важни. За мен няма нищо по-важно в момента от това да задържат младите хора в България и то по тяхно собствено желание, не само да им казват: „вие трябва да останете, да бъдете патриоти“, не е само това начина“, каза младата успешна жена.

Снимка: bTV

По думите на предподавателя в СМГ Божидар Георгиев повечето деца избират чужбина, за да продължат своето образование

„СМГ тази година ще се раздели с един много хубав випуск. Надеждата е, че те ще вземат най-доброто и ще се завърнат в България, за да реализират своите познания и да бъдат в полза на обществото. Очакваме резултатите, предполагам, че те ще бъдат отлични. Един много силен випуск, с много позитивни и ученолюбиви деца“, каза Божидар Георгиев.  

Снимка: bTV

В съботния следобед на 25 май 2024 г. класният ръководител на немската паралелка на СМГ посрещна своя клас за последен път у дома. От вятъра в квартал „Подуене“ още това лято Елеонор ще прелети океана, за да продължи да сбъдва мечтите си, а някой ден и в България.

Снимка: bTV