Оперната певица Александрина Пендачанска и журналистът Найо Тицин посрещат Великден в къщата си в Копривщица, за която дълго са мечтали. Певицата дори я сънувала.

"Вие не разбрахте ли, че трябва да си купите къща в Копривщица?", пита я нейна приятелка в съня й. След това купуват къщата само за един ден.

Почти всичко дървено в къщата е направено от Найо Тицин, като са запазили автентичния й вид. Това всъщност е родната къща на Райна Кацарова, създателка на копривщенския фестивал за надпяване. Копривщица ги притегля със зеленото, гората и автентичните си къщи.

"В България има много красиви места, но само тук има такъв дух", споделя Александрина Пендачанска за избора на място.

"Отговорът се намира на входа на Копривщица. Там пише: "Копривщица - единствена", допълва Найо Тицин. 

За тях домът е там, където са заедно. Децата им имат много приятели във Франция, но техните са предимно именно в Копривщица. Прекарват в града по цели лета и от шест години ходят там редовно. Двамата са семейство от 24 години, а сватбата им е в Боженци. Венчават се в Преображенския манастир.

"Боженци е една много голяма наша любов, която изстрадахме. Ние се оженихме там и си взехме плевня, която направихме на къщичка. За съжаление тя изгоря", разказват те.

Обикаляйки по света си дават сметка, че старите градове музеи не могат да притеглят туристи само с архитектура и история. Според тях трябва да се случва нещо ново и модерно.

Това е причината през 2020 г. заедно кметицата на Копривщица да превърнат читалището в кино. Организират и фестивал на изкуствата, който е с много амбициозна програма за 2021 г. Участие ще вземат Люси Дяковска, Хилда Казасян, Плевенската филхармония, група "Акага" и др.