Как да разпределим финансите си по време на коледните празници? Отговорът е ясен – с добра организация и мисъл за другите.

Човек обаче може да отдели част от парите си за благотворителност. Една от добрите каузи тази година е „Операция: Плюшено мече“. За 16-а поредна година благотворителната кампания ще подари усмивки на деца и възрастни от социални институции. Събирането на подаръците вече започна.

Коледният базар пред НДК е пресечна точка за всички, които искат да се потопят в празничния дух и да изберат подаръци за Коледа.

„Важно е дали да следим бюджета си през цялата година. Като това не означава, че трябва да следим всеки лев, който даваме или харчим. Но това е особено важно през декември, защото наистина не осъзнаваме колко много пари даваме. И изведнъж декември се оказва труден месец, а януари едва го издържаме“, обяснява Мартиана, която е независим финансов консултант и дава съвети как да правилно да управляваме парите си по време на празниците.

„Как пазарувам за празниците? Обикновено в последния момент“, твърди Теодора Йорданова. Мартиана обаче съветва – най-важно е да имаме план, за да не попадаме в капана на емоциите.

„Доста от моите клиенти, с които работя, нямат коледен бюджет в началото, защото си казват: „О, за Коледа ще дадем 100-200 лева повече“. И накрая се оказва, че не включват много неща – така вместо 100-200 лева харчат едни 500-600 лева отгоре, а в повечето случаи и 1000 лева, които не са планирани“, категорична е Мартиана.
Един от основните съвети е да се внимава с кредитите. „Кредитите за Коледа най-често са от институции, където няма много добри условия и хората не осъзнават, че за да могат да купят подарък за някой, трябва да платят много повече отколкото всъщност са взели“, казва Мартиана.

Тя силно препоръчва да отделяме средства за благотворителност. Теодора Йорданова прави точно това. „По Коледа, а и не само е добре да се отделят пари за благотворителност. Като цяло си избираме каузи през годината, които да подкрепяме. Според мен 10% - това лично аз го правя, както и хората, с които работя. 10% от приходите ни е добре да отиват за благотворителност“, твърди Теодора.

Макар да е в сферата на финансите и да работи на пълен работен ден, Стефани отделя време за благотворителност. В инициативата '“Операция: Плюшено мече“' се включва за първа година, водена от желанието да няма дете или възрастен без подарък на Коледа.

„По време на коледните празници е особено важно, тъй като тези хора имат нужда да усетят топлината на празника, да усетят, че някой е помислил за тях и това, че някой е склонен да даде нещо от себе си. Затова те да се чувстват добре. Тази седмица смятам да купя подаръка и да го изпратя. Не избрах дете, а човек от дом за възрастни хора с умствена изостаналост. Подаръкът е посочен в сайта и това са чифт зимни обувки“, твърди Стефани Андреева.

За да се включите и вие – влизате в сайта „Операция: Плюшено мече“, избирате регион, а след това и подарък. Имате време да го изпратите до 5 декември.

По темата работиха Бесте Сабри и стажант-репортерът Михаела Големинова.