От месеци пътят до селата Триград и Ягодина е в много тежко състояние. Преди две седмици в един от най-тесните му участъци кола падна в реката.

„В летните месеци идва потокът от туристи и пътят е много натоварен. Той е еднолентов с двупосочно движение. На много места се налага шофьорите да се изчакват и това води до инциденти“, каза пред bTV кметът на с. Ягодина Митко Сакалиев.

По думите му най-наложително е да се изградят подпорни стени, които ще осигурят нормално разминаване за калите и възможност и камиони да преминават. Част от селата се издържат от дърводобив и в момента дървесината няма как да се извозва, допълни Сакалиев.

Той уточни, че одобрени проекти за укрепване на пътя има, но няма финансиране. Очакват се средства от фонд „Бедствия и аварии“, защото малките общини в района не разполагат с пари за такъв ремонт.

Други 9 села в Смолянско също се надяват някои да чуе молбите им за път. Пътят до  Киселчево, Черешова река, Черешите, Надарци, Могилица и още 4 не е поддържан повече от 30 години.

За възрастните хора това е огромна трудност за ежедневните им нужди, за младите хора, които искат да развиват бизнес там и да популяризират района, това е огромна пречка и причина да се откажат. Проблем е и за местните животновъди и продукцията им.

Гледайте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!