Семейство роми от Плевен обвиняват директора на спортното училище в града, че дискриминира детето им. Той пък твърди, че обвиненията са неверни и срещу него се води кампания.

Александра Панова е на 12 години и е от село Буковлък. Тренира карате в спортното училище в Плевен и се надява някой ден да се състезава в този спорт. „Отдава ми се. Имам една грамота, с която много се гордея“, сподели момичето.

Майката на Александра – Мария казва, че за семейството образованието на Александра е най-важно. Но, проблемите им с директора на училището започнали преди около година. „Той вижда, че се справя добре, че е от малцинството и гледа да ѝ срине самочувствието. Излага я, че е ромка, че е от Буковлък. Ние не сме имали възможност да се изучим, затова искаме тя поне да се изучи“, заяви майката. 

Ученичката уточнява, че всеки път, когато директорът говорел за Буковлък, я е гледал в очите. Майката дава и конкретен пример за отношението към Александра – при конфликт между децата в училището:

„Директорът се намеси и казва: Ало, Буковлък, да не си си в Буковлък. Не ме плашите вие от Буковлък, аз ще викна полиция“. 

Детето споделя, че се е случвало няколко пъти да се прибира разревана от училище. По думите ѝ, освен с полиция, е била заплашвана и с изключване. Според директора на училището Павлин Стоянов всичко това не е вярно, а името му в тази ситуация умишлено е опетнявано. Разказва и случката с полицията от своя гледна точка. Децата искали да влизат в стаите, а те били в момент на дезинфекция.

„В този момент, това момиче Александра и още 3-4, които също са от там, започват да играят. И аз им казвам: „Това се отнася до всички, включително и за Буковлък“, посочи той и допълни, че няма особено отношение към момичето, защото е от ромски произход.

Директорът твърди още, че не е казвал нищо за полиция, а цялата история срещу него е от поддръжници на предишния директор на училището, който е обвиняем за злоупотреби.


И докато възрастните се карат, Александра продължава да тренира. Клубът ѝ съществува от 45 години и е дал на България десетки състезатели в тази дисциплина. Към момента в клуба в Плевен тренират близо 100 деца.