От този понеделник ще заработят детските градини и яслите, а учениците от 1. до 4. клас ще имат възможност да тръгнат на училище присъствено. Как върви подготовката за посрещането на учениците и дали родители и учители имат притеснения за връщането на децата в клас, екип на bTV провери в столичното 55-о СУ „Петко Каравелов“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Готови сме да ги посрещнем, очакваме ги с нетърпение. Използвахме времето, през което те учеха онлайн, за да направим училището още по-безопасно. Закупили сме въздухопречистватели, в които има ултравиолетова лампа, които ще бъдат използвани след приключване на учебните занятия, така че да осигурим най-безопасна среда за тях. Подготвени сме и с допълнителни електронни устройства, дезинфекцирали сме всички повърхности в училищните сгради“, каза директорът на училището Таня Иванчева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ще имаме нормални занятия. Децата ще прекарват по-голямата част от деня на двора, защото заниманията им са целодневни. Организирали сме го по начин, по който да осигурим тяхната безопасност“, заяви Иванчева.

„Учителите са отговорни професионалисти. Знаят своята значимост, особено в тези времена. Осъзнаваме колко е важно децата да получат качествено образование, а факт е, че това е възможно в класната стая“, смята директорът на 55-о СУ „Петко Каравелов“.

„12 декларации за продължаване на обучението в електронна среда, повечето са на ученици с хронични заболявания или на деца, чиито членове на семейството имат хронични заболявания“, съобщи Иванчева.

Обучението в училище е много по-добро от това, което може да се получи в електронна платформа. При онлайн обучението децата постоянно стоят пред компютрите, което води до увреждане на тяхното зрение. Освен това те трябва да общуват със свои връстници и да се  социализират, смята председателят на училищното настоятелство Атанаска Тодорова.

Снимка: btvnovinite.bg

По повод на отворено писмо на неформалната организация "Родители за безопасно образование", които изразиха становището, че в условията на реална епидемична обстановка връщането в клас на най–малките е недопустимо, Тодорова отбеляза, че родителите не са специалисти по всичко, а Националният оперативен щаб е взел предвид всички аспекти на ситуацията, за да разреши присъственото обучение на учениците до 4. клас.

Освен това има опция за продължаване на дистанционното обучение за ученици с хронични заболявания да продължи, отбеляза Тодорова.

Вижте целия разговор във видеото.