След лечение и възстановяване от коронавирус, продължило близо 2 месеца, пулмологът д-р Силвия Маркова, е готова отново да се върне при пациентите. 65-годишната лекарка има кабинет и ръководи COVID отделението на болницата.    

Снимка: bTV

"То е на 100 години. Направихме му много добър ремонт, но то е за Вътрешно отделение, не е да изолираш болни. Ако вече много се наложи, акълът ми не стига как ще се случи", казва д-р Силвия Маркова, нач. "Вътрешно отделение" – МБАЛ - Айтос.

6 месеца след първия ни разговор, Вътрешно отделение е COVID, а преустройството е станало на крак – заради пациент, настанен за лечение от пневмония, но оказал се положителен. След него се разболява и д-р Маркова. 
 

Снимка: bTV

"Аз си преглеждам всички пациенти, а пък една слушалка е на 50 см и най-вероятно заразата е станала там, защото този пациент аз го изпратих от кабинета си, с двустранна пневмония, фебрилен… Тогава още нямаше такъв бум на COVID пневмонии и много не мислихме в тази насока", заяви д-р Силвия Маркова.

Заболяването при нея се развива тежко.
 
"Въпреки цялата гама от лечение - кортикостероиди, антибиотици, каквото ви дойде на ум, аз на десетия ден направих двустранна пневмония и оттам нататък нещата станаха още по-зле. Падна ми много сатурацията, под 80… Цяла нощ бях на кислород в максималното, което може да подава един концентратор - никакъв ефект от цялата работа! Сутринта вече бях, губят ми се часове", спомня си лекарката.

Снимка: bTV

"Притеснявахме се много за нея, бяхме изпаднали всички в шок… Искахме да я привеждаме в София, уреди се легло, но тя категорично отказа да напусне айтоската болница", обясни Дафина Георгиева - мед. сестра, COVID отделение.

Снимка: bTV

Успяват да осигурят ремдесивир и състоянието й се подобрява за часове.
 
"Следобед аз дишах и бях без температура. И повече не я покачих! Сложен и направен навреме, той спира всъщност навлизането на вируса вътре в клетката", казва д-р Силвия Маркова – пулмолог, нач. COVID отделение – МБАЛ – Айтос.

Снимка: bTV

Докато лежи в отделението, лекарката не спира да помага на колегите си.
 
"Температура, задух, ако има, мога да кажа какво да се направи, за да не викат колегите ми по среднощ. Аз така и така съм там... Даже когато ме изписаха, викат: "Ами сега, като те няма, какво ще правим?", споделя д-р Силвия Маркова – пулмолог, нач. COVID отделение – МБАЛ – Айтос.

Снимка: bTV

Следва домашно лечение с продължителен задух, но пак не отказва помощ.
 
"Аз се разболявам в София. Обаче моят личен лекар не ми отговаряше с дни на обажданията и се принудих да потърся помощ от д-р Маркова. Комуникирахме главно по телефона, тъй като и тя беше болна в същото време. За щастие, и тя го изкара, макар и по-трудно, отколкото аз", казва Димчо Йорданов – пациент.

"Съобщих, че започвам работа от понеделник и всичките ми часове са запълнени от първия до последния вече, което означава, че има много пациенти", обясни д-р Силвия Маркова.
 
Всички те са щастливи, че доктор Маркова е здрава. А тя се кани да се върне и в отделението веднага щом може да издържа цял ден със защитно облекло и маска. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!