Изминалата година промени начина ни на живот коренно - някои се приспособиха към "новото нормално", други не. Коронавирусът се отрази и на статистиката и демографията. Например - за първи път от десетилетия все повече хора решиха да избягат от града и да заживеят на село.

Тя е родом от Кърджали, а той от Бургас. Като повечето млади българи търсенето на работа и по-добри възможности ги води в столицата. Там остават повече 10 години до началото на пандемията.

"Започнахме да си даваме сметка, че плюсовете в големия град не са много, напротив", казва Роси Куманова, която вече живее в село Гранит.

"Най-хубавите ми спомени от детството са именно на село и винаги съм искал някакъв сходен и подобен живот", добавя Димитър.

И така не на шега бързо заменят гледката от балкона към бетона с тишината на село. А петелът Джанго и кучето Роки са само част от новите домашни любимци на младите родители.

"Ако не гледаме новини, няма вирус тука. Ние вярваме, че  в това се корени здравето на човек. Да е сред природата", смята Роси.

"Аз съм излизала до аптеката  с  дъждобран, стегнат с качулка, с ботуши, с ръкавици, с маска. Не искаш нищо да докосваш. Пред врата се събувахме и пръскахме  всичко, дезинфекцирахме да влезем вкъщи и това е голям стрес", добавя тя. 

По професия Роси е главен готвач и технолог. Животът на село ѝ дава възможност да сбъдне още една мечта. – да има собствена биоферма.

Филмът "В новата реалност - истории отвъд статистиката" на Анна-Мария Конова ще видим тази вечер в bTV Репортерите, веднага след централната емисия новини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!