Малкото чирпанско село Могилово, което до преди 10 години било на път да се обезлюди, днес е дом на изискано вино и сцена за световни рок легенди.

През 15 в. турците искали да завладеят плодородните земи в живописната котловина на Сърнена средна гора, където се намира село Могилово. То било опожарено, а местните прогонени. По-късно, през 1956 г. то отново процъфтяло, хората върнали земите си, а семействата наброявали повече от 300. Всички многодетни. За да се препитават отглеждали коноп, затова и старото име на селото е Конопчии.

Грижели се още за животни и правели вино. Животът им не бил лек, но намирали винаги начин, за да изпратят децата си да учат.

„33-та година съм роден, ето тука съм роден и то в обора, при добитъка, тогава било срамно да се ражда при свекър при свекърва и другите глупости, но съм толкова доволен от тая съдба, която ми е дала, защото още от първо отделение учителя ми е казал. Майка ми се казва Мария, бог да я прости, Марийо това момче трябва да го учиш и от тогава до последното дето излязох първия докторат ей тука“, казва Иван Иванов.

Иван станал, доктор на селскостопанските науки и научил 5 езика. С гордост и любов разказва за Могилово - някога пълно с живот, умни и успели хора. Минка, обаче не помни тези години, защото цял живот живяла в Стара Загора. Когато се установява тук, жителите вече са не повече от 100.

Някога сватбите се правили на лични дни: Ивановден, Гергьовден, Петровден и Великден, за да ги запомнят. До 1944 се поддържала тази традиция в селото. През 70-те години все по-рядко се чува тъпан за сватба. Постепенно населението намалява. Остават по-малко от 20. Минка се връща в Могилово, за да гледа свекърва си и болния си мъж. Забелязва как от селото започва да се променя.

Всъщност тази промяна започва след 2009 г., когато чужденец купува старите имоти и взима под наем плодородните земи.

„Ние сме село, благословено от Господ, от към природа, от към арендатора, благословени сме и с младите хора, които управляват бизнесът…“, казва Цвета Георгиева, кметски наместник на с. Могилово.

Старото училище получава втори живот и се преобразява в модерен хотел със спа център. Бившите селско стопански сгради също оживяват, днес като дом на изискано вино. По земите на хората отново цъфтят лозя.

От малка изба с няколко човека, цялото село днес е винен център.

Освен чудното вино, което ежедневно води нови хора в селото, Мидалидаре започва да провеждат и различни фестивали. Така през 2016 г. в  Могилово се организира Първият интернационален фестивал за 3D рисунки на асфалт в България. Година по-късно и първия рок фестивал. А през юли тази година Могилово ще се превърне отново в долината на рока.

Фестивалът ще продължи 3 дни, като в първия ден ще е германската хеви метал група "Рънинг Уайлд" за първи път в България, "Уидин Темптейшън" и "Джудас Прийст" с 50 години на сцена.

И така малкото чирпанско село, което преди 10 години било на път да се обезлюди, днес е дом на изискано вино и сцена за световни рок легенди.