Историите на 16 родители бяха написани от непрофесионални автори, които станаха част от книжката „Нови приказки за нашите деца”. Проектът е благотворителен, а аудио версията на книгата е озвучена с гласовете на Йоана Буковска, Ива Дойчинова, Йоанна Драгнева и Стефан Вълдобрев.

Снимка: btvnovinite.bg


„Ако искате детето ви да бъде интелигентно, четете му приказки. Ако искате детето ви да е още по-интелигентно, четете му повече приказки!”, е казал Алберт Айнщайн.

Снимка: btvnovinite.bg


„Чрез приказки може да се лекува психическо здраве. Например – защо се търкаля житената питка? Защо умират майките и идват мащехи? Всичко това си има своите отговори. Например, когато в една приказка майката умре рано и бащата се ожени за зла жена – „Снежанка”, то учи детето от малко да свикне, че рано или късно връзката с майката ще свърши и то трябва да тръгне само в живота си”, каза журналистът Ива Дойчинова.

Снимка: btvnovinite.bg


А след като всички класически и народни приказки бъдат изчетени, идва ред на въображението на родителите.

„Стаята му беше на най-високо, с гледка от прозорчето – надалеч и нашироко. Обичаше нощем да гледа звездите, чак докато Сънчо му затвори очите…”.Така започва една от приказките, написана от баща за неговото дете.

Снимка: btvnovinite.bg


„Има едни наши истории, които ние си разказваме с децата. И колкото и да са поучителни приказките, и колкото и да има вътре архетипи, които да възпитават децата и да ги готвят за живота, истината е, че има едни истории, които се разказват точно от майката на точно нейните деца и точно от таткото на точно неговите деца”, посочи Дойчинова. 

Снимка: btvnovinite.bg


С тази идея е създадена книжката „Нови приказки за нашите деца”. За няколко месеца са събрани над 300 приказки, а най-добрите 16 от тях вече са публикувани. 

„Приказките наистина са много интересни и много лични, защото наистина идват от фантазията на конкретен родител към неговото дете спрямо неговите интереси. И е много интересно и забавно да видиш какво се разказва вечер, преди лягане, на децата вкъщи”, заяви певицата Йоана Драгнева.

Снимка: btvnovinite.bg


Книжката има благотворителна цел – събраните пари ще бъдат дарени на фондация „За нашите деца”, за да подпомогне работата на центъра за ранно детско развитие.

„Книжката няма цена, цената определя всеки, който иска да я купи – колкото прецени, толкова може да даде за нея. Всеки един лев от тези книжки отива в подкрепа на децата в нужда и техните семейства”, допълни Драгнева.

Аудиоверсията е озвучена от актрисата Йоана Буковска, журналистката Ива Дойчинова, певците Йоанна Драгнева и Стефан Вълдобрев.