Семейните констелации са един от най-новите методи в психологията, който открива причините за проблемите на хората в родовата им история.

Как мъката на наши дядо или баба може днес да се отрази на щастието ни и как можем да го преодолеем – отговорите на тези въпроси дава руската психоложка Анна Нуржан.

Тя е един от най-добрите терапевти по родови констеланции в Русия. Помага на хората чрез откриването на проблемите в рода, които тлеят в нас от няколко поколения назад.

Снимка: btvnovinite.bg

„Седем поколения назад и колкото по-близо са тези предци до нас, толкова повече имат влияние върху живота ни. Най-много ни влияят последните четири поколения. В родословието няма давност. Всичко, което се е случило в семейството - убийства, самоубийства, загуби - всичко се предава напред в семейството. Защото ние сме продължение на нашия род“, обяснява психоложката.

Анна Нуржан обяснява родовата система чрез три правила, които трябва да се спазват, за да се запази балансът в семейството.

„Първото правило е, че всеки, който идва в семейството, има своето място в него. Той принадлежи към това семейство, независимо как се държи – добре или зле. Представете си една жена се влюбва в мъж. Омъжва се за него, ражда му деца и след време той й изневерява. Обидно й е, мъчно й е, неприятно й е, много се е старала за този мъж, отдавала му цялата си енергия. В нея се развива агресия и тя си казва, че трябва да се държи сякаш този мъж никога не е присъствал в живота й. Освен това тя така казва и на детето си, че такъв баща не ми трябва. Резултатът от такова изключение е следният - жената ще се омъжи пак и вторият й мъж ще се държи точно като първия“, казва още Анна Нуржан.

Снимка: btvnovinite.bg

„Щом веднъж той я е привлякъл и тя го е избрала, значи е имало смисъл тя да го избере. Имало е смисъл в този избор. Ако не разберем откъде произтича неразбирателството, сценарият ще се повтори и той може да се повтори хиляда пъти, докато жената не го усвои този урок. Тоест тук се появява силата на втория закон – на йерархията. Всеки, който по-рано е влязъл в семейството, има предимство пред следващите. Констелациите показват къде са били нарушени законите и порядките в миналото“, пояснява психоложката.

Според едно от направленията в семейните констелации проблемите се прехвърлят от поколение на поколение чрез "синдрома на горещия картоф".

„Това е събитие, което е травмирало вашия род - например война. И тогава този събитие става като горещ картоф. Той изгаря ръцете на първия, човекът прехвърля този картоф към следващия в рода. Например на децата си. И той започва да гори в децата. И те го предават нататък и така върви от поколение на поколение. И накрая този картоф идва у вас. Има такава поговорка, че за грешките на родителите отговарят децата“, разказва Анна Нуржан.

„Аз винаги казвам на моите клиенти - познавайте миналото на рода си. Колкото повече знаете за произхода си, толкова повече ще разбирате какво и защо Ви се случва в живота. Колкото по-малко знаете за миналото си, толкова повече ще искате да разгадаете тази тайна. И тук влиза в сила третият закон – законът за баланса и равновесието“, допълва тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Един от най-честите проблеми, с които се сблъсква Анна в своята практика, се оказва зачеването на деца.

„Моите клиентки ми казват: "Аз съм абсолютно здрава, но дете не се ражда". Това означава, че най-вероятно става дума за влияние от рода. Но може да бъде и затова, че клиентката сама не е готова да стане майка. Например, майката на тази жена е направила много аборти и всеки път, когато не може да зачене, тази жена постоянно плаче, изпитвайки емоциите на майката си. Това може по същия начин да е свързано с лоялността на тази клиентка към своите неродени братя и сестри. Вие не сте се родили и аз няма да раждам. Във вашата памет аз няма да родя дете. Разбира се всичко това е безсъзнателно, защото семейната съвест и лоялност към семейството е много висока у човек. Но това може да означава и че самата клиентка се намира в позицията на детето.

И например тя иска да роди детето, за да запълни някаква празнина вътре в себе си. Много често чувам от клиентките си, че когато родят дете, ще са щастливи. Че жената ще изпълни дълга си към природата. Обаче тя не осъзнава, че дългът й към природата е първо тя да е щастлива и без дете“, обяснява психоложката.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред клиентките й, на които е помогнала да заченат, е и Наталия Кобилкина. Самата Анна има две деца и е женена за руски бизнесмен от български произход, така че и нейната история е свързана с българската завинаги.

„Сега сред жените е много популярно да се решават тези проблеми. Мъжете по принцип се притесняват да си покажат колко са уязвими. Тона не е нито добре, нито зле, просто факт. И затова казвам на мъжете - не възпрепятствайте своите жени. Разрешете им да работят върху себе си, защото когато жената работи върху себе си, в нейното пространство всичко се променя, тя става щастлива. Ако жената е щастлива, всички са щастливи“, казва Анна Нуржан.