На хиляди километри от България, има един китайски град с многовековна история и култура. От Нинбо започвал древният морски път на коприната, а днес от китайската провинция преминават най-много товари в света.

"Живият фосил на пътя на коприната". Така китайският президент Си Дзинпин нарича пристанищния град Нинбо. И не случайно. Историята на града започва преди 7000 години. Злато, скъпоценни камъни, чай и коприна са минавали с кервани от тук още през I век пр. н. е.   

Снимка: btvnovinite.bg

И до днес в Нинбо е запазена древната китайска култура на чая и порцелана. А трациционната китайска опера вълнува както местните, така и гостите на града.

Нинбо е градът, дал на Китай най-много академици – 116, тук е роден и Нобелов лауреат – Йою Ту, отличена в областта на медицината, за иновативните си разработки в областта на борбата с маларията.

Снимка: btvnovinite.bg

В сърцето на Нинбо се намира павилионът Тяни – най-старата частна библиотека в Азия и една от трите най-богати фамилни библиотеки в света. Историята й започва преди повече от 400 години, а в нея се съхраняват 300 хиляди старинни книги и свитъци. Името Тяни идва от китайските думи за небе и едно, а местните вярват, че в него се крие магия, която пази книгите от огън. А зад стените на павилиона се крие чудна градина. 

„Когато гости от чужбина влязат в библиотеката, обикновено възкликват "Ах, колко е красиво тук!". Те могат да се докоснат до красотата на градините и древните постройки на Китай. В Павилиона Тяни може да разгледате изящните градини, но и да се запознаете с културата на ерудитите. Освен това, тук можете да се запознаете с древните традиции за съхранение на книгите в Кита”, казва Джън Уейуей заместник-директор на Павилиона Тяни.

Снимка: btvnovinite.bg

От най-старата се пренасяме в най-новата библиотека в Нинбо – изумителна с технологиите, които улесняват читателите в избора от близо 3 милиона книги.

Ксу Йибо куратор на библиотеката обяснява, че в нея има опция за самообслужване - благодарение на специално устройство читателите могат сами да заемат книга. Всяка книга има код и ако някой читател вземе книга, без да я е регистрирал в системата, при напускане на библиотеката системата ще изпиши и ще напомни на читателя.

„Така се намаляват разходите за персонал, устройството освен това позволява на посетителите да търсят по-лесно определени книги”, смята Ксу Йиб.

Снимка: btvnovinite.bg

Хилядолетна история и съвременни технологии се преплитат почти незабележимо в Нинбо. Това е едно от нещата, които обиква Стоян. Започнал да учи китайски на шега, а днес е студент по специалност "превод" от китайски и английски в университета в Нинбо.  

„Аз съм първият чужденец в историята, който учи това в моя университет. Специално за мен преди месец изградиха програма, предназначена за чужденци. Разликата между моята програма и тази на китайските студенти е, че аз не уча марксизъм, а някакъв друг предмет”, споделя Стоян Геговски.

А социализмът в Китай не му пречи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всъщност Китай е много свободна страна. Режимът и системата в Китай могат да се усетят по други начини, но в ежедневния живот това е нещо, което не можеш да усетиш. Мога даже да кажа, че се чувствам доста по-свободен тук, в по-голяма безопасност дори. Нещото, което ме замайва всеки път и ме стъписва е колко безопасна е тази страна”, отбелязва той.

Стоян нарича Китай "различна планета". И въпреки, че е един от малкото българи в Нинбо, приятелите му са чували за България.

А Нинбо крие още любопитни истории и красиви места. Опознайте го. И ще го обикнете.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!