Те са артисти извън рамката, самоуки художници и скулптури. Сред тях има незрящ, момиче с психично разстройство, литературен редактор и преводач, бивш учен от БАН, ветеринар, който обаче избира гастрономията, поет и автор на романи, както и вечен провокатор от театралната сцена. Българи са, но не се познават помежду си.

Събира ги изложба в българския културен институт в Париж, който е партньор на световното изложение на течението "Арт брут", познато като "изкуството на лудите".

Това е откриването на една българска изложба, каквато не сме виждали до този момент. Седем български творци са изложени сега в центъра на Париж. Не сме виждали работите им, просто защото те никога на се били излагани.

Някои от тези седем български творци са искали да имат академично образование и са кандидатствали, някои от тях дори няколко пъти в художествената академия. Но така или иначе не са били допуснати. Други пък винаги са искали да останат извън рамката.

Борислава Марчева рисува сънища. Незрящият по рождение Денис Попов вае фигури, каквито са в неговия свят. Самобитният Русчо Тихов събира в едно десетки лица и предмети и създава различна реалност. Инженер-химикът Алексей Алексиев съживява изсъхнали дънери. 

От инвалидната си количка Росен Карамфилов, синът на големия художник Кольо Карамфилов, нарича себе си "пеещ поет", а рисува едва от две години. Кулинарят Мартин Рангелов дори не може да рисува, той вае мрачни фигури.

„Арт брут-артистите са особена категория творци. Обикновено те са извънсистемни играчи са. Рядко имат суетата дали ще бъдат харесани или не. Обикновено за извън галериите. Обикновено са изненадани, когато биват потърсени. Така беше и с нашата изложба. Голяма част от артистите, с които се свързахме бяха изненадани от факта, че някой ги търси, особено за изложба“, заяви директорът на българския културен институт в Париж Десислава Бинева.

Отвъд всякаква театрална и танцова рамка, Иво Димчев, когото Париж познава като актьор, а вече и рисува с тяло и пред публика.

„За мен визуалният контекст е нещо, което държа много далече от себе си. Не знам защо преди години започнах да рисувам. Преди десетина години започнах да се изразявам по този начин и усетих, че има неща, които мога да изразя в картини, но не мога да изразя на сцената, не мога да изразя със собственото си тяло“, заяви Иво Димчев.

„Много пъти моите произведения визуални – картини и скулптури, са ставали част от мои спектакли или за били създавани по време на мои спектакли. Повечето от моите еротични картини, като тези две зад мен, са създадени пред публика за 20 минути. Такава е била сцената, това съм изисквал от себе си като артист“, добави той.

Изложбата ще дойде в България през идния януари. В галерия "Доза" в София ще видим "изкуството на лудите", на "аутсайдерите", които не познават рамки.