Може би няма човек в България, който да не знае кой е Росен Плевнелиев, но малко са запознати с негова история преди да стане държавен глава на републиката. Той е един от онези българи, които решават, че в чужбина ще намерят своето развитие и щастие. За трудните моменти, премълчаните истини и цената, която е платил, за да бъде президент, говори Росен Плевнелиев в "Навиците на успеха". 

Снимка: btvnovinite.bg

Роден е в семейство на учители. Завършва техническия университет в София и е най добрият програмист в България за 1982. Три години по късно заминава за Германия, за да работи като строителен работник в Хамбург, макар че не говори немски и не разбира нищо от строителство. Четири месеца се налага да спи в колата си, но само след 2 години има собствена строителна фирма с офиси в няколко германски града.

Днес той е стожерът на българската технологична екосистема. Обектите му са из цяла Европа. В това число и 2 летища - в Атина и Хонконг.  

Минава през драматични лични моменти и загуби, но никога не спира да вярва. Любящ съпруг и баща на 4 деца, но и често и съзнателно излиза от зоната си на комфорт и вярва, че търпението и постоянството са гаранция за успех. 

Негов ментор и близък приятел е покойният държавен глава на Израел Шимон Перес.

„Много пъти съдбата ми подаваше ръка. Когато погледна сега назад си казвам, че няма за какво да съжалявам“, споделя той.

Вижте още във видеото