Миналата седмица ви показахме втора употреба силиконови импланти за естетично уголемяване на бюста, които се продават на битака в столичния квартал “Малашевци”. От Aсоциацията на пациентите на естетичната медицина коментираха за bTV, че има практика при подмяна на имплантите, използваните медицинските изделия да се предоставят на пациенката "за спомен".

Намалява ли тенденцията млади жени да се подлагат на естетично уголемяване на бюста и за какво трябва да внимават пациентите?

В една столична клиника по пластична хирургия годишно се извършват от 900 до 1000 интервенции, като най-предпочитана от пациентите остава увеличаването на бюста с импланти. На второ място са ринопластиките, следват и липосукциите. Специалисти казват, че не се наблюдава тенденция за увеличаване на бюста при абитуриентки.

Обява за продажба на импланти откриваме и в сайт за обяви в интернет: "Продавам нови силиконови импланти 425 кубика, висок профил, на най-добрата и реномирана марка на пазара в естетичната хирургия. Имплантите са неразопаковани, в оригиналната си стерилна опаковка, със сертификати, серийни номера. Закупени са от известна клиника по естетична хирургия във Варна, но операцията за поставянето им се отмени."

„Няма клиника, която да взима имплантите през пациента. Просто по някакъв неведом за мен начин, а не през пластичен хирург, тези импланти са стигнали до него. Не мога да съм сигурен, че те са и запечатани. Защото начинът на съхранение на импланта също е много важен. Все едно да продаваш сърце, бъбрек, колянна става“, обясни пластичният хирург д-р Николай Георгиев.

При естетично уголемяване на бюста пациентът трябва да се увери в произхода на имплантите, като поиска от хирурга да ги разопакова пред него преди интервенцията.

„Когато ви се поставят импланти, на излизане трябва да трябва да разполагате със следния комплект от документи - сертификата на имплантите, паспорта на имплантите, епикриза, върху която докторът да е написал какво точно е сложил с подписа и печата си. Защото оттам нататък той вече носи отговорност“, добави д-р Георгиев.

Силиконовите импланти на битака в Малашевци - как са попаднали там?

Това вече е възможно. И тези импланти е възможно да са от нашата клиника. Вие да кажем или вашата съпруга преди 10 години си е правила операция за увеличаване на бюста. Идвате, подменяте ги. Но вие ми казвате "Аз искам да си ги прибера вкъщи". Даваме ви ги с кутия. Даваме ви и имплантите. И вие с тях може да правите, каквото искате. Това е огромен риск - ако бъдат предложени на някого и да бъдат поставени.

Повърхността на импланта върху него могат да останат биологични частици от човека, който ги е носил преди това. Рисковете за човека, на когото ще му бъдат поставени, са огромни. Това могат да го направят само хора, които не мислят за своето здраве и съответно хирурзи, на които не им пука.

Официална статистика и регистър колко българки лягат на операционната маса за естетично уголемяване на бюста няма.

„Броят на пациентите, които избират тази интервенция, е стабилен във времето. Напоследък има един тренд - голяма част от жените премахват имплантите си и се обръщат към съвсем естествения вид, приемането на тялото си“, заяви председателят на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия д-р Регина Хатър.

Имате ли случаи абитуриентки да си направят съответната интервенция за бала. Като подарък от родителите?

Д-р Георгиев: Нямам спомен в последните няколко години при мен да са идвали пациентки с такива желания.

Възраст 18-20 години подходяща ли е за тази интервенция?

По документи да. Но пациентът, когато дойде, трябва да е достатъчно добре мотивиран. да знае всичките плюсове и минуси, да знае възстановителния период, защото това не е разходка в парка.

„Една жена още се развива на 18 г. На тази възраст ти предстоят много промени и в тялото ти, и в менталното ти възприятие за света. Абсолютно възможно е след 10 г., даже след 5 г. да не мислиш по същия начин. Много е рано на 18. Това са деца“, смята заместник-председателят на Асоциацията на пациентите на естетичната медицина Нели Георгиева.

Колко важен е външният вид на жената за нейното самочувствие, питаме певицата Анелия.

„Аз съм от тези хора, които на първо място ще кажат, че щастието винаги идва отвътре навън. Въпреки всичко - да, когато има някакъв огромен комплекс, който нарушава твърде много самочувствието ти и ако корекцията не е много натрапчива, аз съм "за". Честно казано не харесвам тези нови тенденции, не одобрявам. Основно се гледа Инстаграм, Фейсбук - това са модите, които децата следват“, каза тя.

Вие имате дъщеря на 19 години. Ако тя сподели, че иска да си направи корекция, какво бихте й казали?

Смятам, че няма по-добър пример от личния. И смятам, че като родител съм се справила с това да покажа правилния път на дъщеря ми. И ако тя в даден момент иска да промени нещо в себе си, аз съм сигурна, че тя ще го направи много премерено.

Ако все пак решението за поставяне на импланти е взето, трябва да знаем, че то крие своите рискове. 21-годишната Ева поставя имплантите си миналата година. 5 месеца по-късно започват усложнения.

„И това бяха моите предишни гърди, които стояха в мен около 10 месеца. Премахнах ги преди два. И държа да отбележа, че до преди тях не съм имала никакви здравословни проблеми, като след около 7-8 месеца след поставянето им, стартираха едни мъки. Всичко започна с паник атаки, много силни, които аз до преди това не бях изпитвала“, разказа тя.

Момичето започва психотерапия, но здравословните проблеми се задълбочават. Ева научава за така наречения синдром "болест на гръдните импланти", чиято симптоматика включва същите реакции на имунната система.

За същите симптоми споделят и други жени у нас, подложили се на операция по уголемяване на бюста със силиконови импланти.

„Моят опит с имплантите тръгна от една юношеска мечта. След поставянето на имплантите много бързо, може би на втория месец вече драстично се влоши моето здравословно състояние - задух, болки, хормонални дисбаланси“, обясни Елеонора Борисова.

„Около 2 години по-късно започнах да изпитвам разни, разнообразни здравословни проблеми, които нямаха конкретно обяснение. Някои от тях бяха неврологични, които се изразяват в болки, изтръпване на крайници, също така мозъчна мъгла. Също така хормонални проблеми. След като отхвърлих повечето страшни диагнози, през 2021 г. се подложих на операция по отстраняване на имплантите заедно с прилежащите им капсули. И това всъщност за мен е най-голямото доказателство за съществуването на тази болест. Просто защото след тази операция по премахването симптомите просто изчезнаха“, заяви Лилия Димитрова.

Към момента синдромът не е признат за официална медицинска диагноза.

Специалистите са категорични, че преди да се подложи на естетично уголемяване на бюста с импланти, пациентът трябва да се информира за всички потенциални рискове. И да се увери, че хирургът, който ще извърши интервенцията, притежава необходимата квалификация. Посещението при лекар и при най-малкия дискомфорт своевременно е задължително.