Каква е ситуацията с имотния сектор и струва ли си да инвестираме именно там на фона на растящата инфлация?

През последните месеци ставаме свидетели на все по-високи цени на имотния пазар. Ако през първото тримесечие на миналата година цената за един квадратен метър в София е бил средно около 1100 евро, то в началото на тази година ни е струвал около 1300 евро, а днес цената надхвърля 1400 евро.

В последните години пазарът на недвижимите имоти е все по-динамичен и несигурен. Цените на имотите не спират да растат нагоре, но въпреки това търсенето не намалява.

„Търсенето, предлагането и цените са взаимно свързани. След това COVID кризата предизвика някои проблеми със снабдяването на материали за строителството. Желязото беше първия материал, който отчете драстичен ръст заради дефицита, който се получи в световен план; след което вече войната в Украйна и нарастващата инфлация в следствие на това“, обясни имотният експерт Ралица Ценова.

След дълъг период на покачване на цените тенденцията в момента е известно задържане. Въпреки че пазарът на имотите достигна своеобразното си плато, според експерти не е задължително да има спад на цените на имотите.

„Може би балонът на бизнес имотите в България е пред спукване, цените се покачиха изключително много през последните година и половина две. Особено в големите градове, като София, много голяма част от постоянните жилища са празни“, обясни икономистът Никола Янков.

Питаме експерти добра инвестиция ли е да вложим спестяванията си в имоти. Мненията са разнопосочни - поради задържането на цените, високата инфлация и поскъпването на строителството все повече инвеститори задържат проекти, които са напълно готови.

„Тепърва ще се засилва дефицитът на пазара и хората, които чакат прекалено дълго, накрая ще са принудени да избират измежду най-компромисните жилища“, добави имотният експерт.

В търсене на по-евтин вариант много купувачи се ориентират към имоти на зелено, но това крие своите рискове.

„Самите инвеститори са поставени в положение, в което трудно могат да предвидят колко ще им излезе себестойността на строителството до завършване на сградата, но безспорно колкото и да бъде то, ще бъде по-ниско от инфлацията и покачването на цените в дългосрочен план“, добави Ценова.

Дори да нямаме достатъчно възможности, за да закупим желания имот експертите казват, че моментът за взимане на кредит е удачен.