В центъра на Видин, на метри от Дунав, в края на 1891 г. се появява импозантна сграда – най-модерната и най-голямата в града тогава и първата в България, построена за театър.

Снимка: bTV

„Пловдив твърди, че са първият театър, но през 1881 г. те правят една малка сцена в един хотел и всъщност собствениците на хотела го правят това нещо, докато тази сграда е построена специално и единствено за театър – не от хотелиери, не от каквито и да било хора, а от обществеността и Община Видин“, разказва Дейвид Славчев, директор на Драматичен театър - Видин.

Оттогава тук са режисирали и играли стотици таланти на българския театър.

Снимка: bTV

„Много хора – от патрона на театъра Владимир Трендафилов през Леон Даниел, през Хачо Бояджиев, през Андрей Чапразов… Не мога да ги изброя, много са!“, допълва той.

Тържествената 130-а годишнина събира на сцената най-стария артист с най-младия. Единият е на 65 години, 40 от които във Видинския театър. Казва се Божидар. Другият е на десет години и се казва… Божидар. Ролите и на двамата са важни.

Снимка: bTV

„То с ролите това е малко особено – ако имаш голяма роля, значи имаш автомат „Калашников“ с 30 патрона пълнител и стреляш, все един ще влезе в десетката. Ама като имаш малка роля и имаш един патрон, непременно трябва да отиде в десетката!“, обяснява Божидар Даков.

"За нас е важно не само да оцелеем, но да дадем онова малко нещо, което е наш ред да дадем като една малка, малка част от историята на този театър“, признава Дейвид Славчев.

Снимка: bTV

Значимият юбилей на театъра се отбелязва с поредица от събития, началото на които постави концерт-спектакъл с участието на музикантите от Симфониета – Видин.