По традиция на Международния ден на театъра - 27 март, Съюзът на артистите в България ще връчи националните награди ИКАР. Ето и кои са номинираните в категорията "Водеща женска роля" тази година.

Ана Пападопулу за Джина Екдал в "Дивата патица" от Хенрик Ибсен, режисьор Крис Шарков, Народен театър "Иван Вазов"

Снимка: btvnovinite.bg

„По повод осъвременяването на пиесата Асен Аврамов, композиторът на нашата постановка, и Крис Шарков бяха решили да има и музикално парче в постановката и има такова. Разбира се Иван Бърнев свири на китара, Елена е много добра на барабаните, а аз съм известна с това, че съм много зле с всички музикални инструменти. Накрая на мен ми дадоха ксилофон и всъщност беше доста комично и продължава да е понякога. Защото това наистина е голяма трудност за мен – да съм в ритъм с тях”, разказа Ана Пападопулу.

Здрава Каменова за "Дом за овце и сънища" от Здрава Каменова, режисьор Гергана Димитрова, Център за култура и дебат "Червената къща"

Снимка: btvnovinite.bg

„Като си отгледах и двете деца, се сетих, че бях и актриса и си спомних, че беше нещо много приятно да се качиш и да споделяш с хората, да им даваш и да взимаш от тях. И си казах, че ако на тези години не се опитам да се върна, никога няма да направя тази крачка. Върнах се и то пък беше толкова приятно, че веднага завихрихме в следващ проект. А след това с Гергана трябваше бързо да завършим представлението, защото то трябваше да замине за Берлин. Малко е смешно, но търсихме актьори, няколко ни отказаха, защото трябваше много бързо в нашия график да се включат. Гергана каза - в крайна сметка ти си човекът, който е писал текста, най-лесно ще го научиш, а ние трябва да сме много бързи и много стегнати с репетициите. И ето тази малка трудност беше в моя полза, защото аз имах честта да направя текста и да работя с Гергана, което е прекрасно преживяване, защото тя води актьора от началото до края много уверено и много спокойно човек се чувства под нейната режисура”, сподели Здрава Каменова.

Ива Тодорова за "Приятно ми е, Ива!" от Ива Тодорова, постановъчен консултант Стоян Радев, Театър 199 "Валентин Стойчев"

Снимка: btvnovinite.bg

„На предпремиерата, когато за пръв път влезе публика, даже тогава отидох при помощник-режисьорката Роси, тя е страхотна, страхотна! Ако не беше тя, това нещо нямаше да се случи изобщо. Представлението беше от два часа. Обикновено на предпремиера се канят най-близки приятели и аз бях поканила трима души. Погледнах, в залата имаше 150 души. Изведнъж ме хвана жесток страх и си казах: "Не, не, това е страшна глупост, аз не мога това представление да го изиграя сега". Отидох при Роси и й казах: "Моля те, излез и го спри, кажи, че ми е много лошо и не мога да изляза". И тя каза: "Това не е достойно, ако искаш, излез и си го спри сама". И аз разбрах, че тя е права, излязох на сцената, казах "Добър вечер" и представлението свърши. Аз изобщо не разбрах как се е случило, просто публиката пляскаше и всъщност това беше Рубикона за мен”, разказа Ива Тодорова.