„На този етап има отделни изказвания на министри, но няма позиция на българското правителство за кризата в Украйна. Поведението на България е необяснимо. Страната трябва да анонсира много по-ясен интерес към своята национална сигурност. Не си дават сметка, че кризата има много различни аспекти - военна криза, енергийна криза, мигрантска“, заяви бившият външен министър Надежда Нейнски в „Тази неделя“.

Според Нейнски може да се види разликата, ако сравним нашата позиция и тази на Румъния: „Тя реагира много категорично относно заплахата на Русия като каза, че страната е в контакт със своите съюзници и би приела разширяването на съюзниците на своя територия“.

„Мълчим пред изказвания на руския посланик по телевизията. Говори се за България в трето лице с НАТО. Казва ни се, че при непослушание ще се повишат цените на газа. Трябва да прояви достойнство от страна на България“, каза Нейнски.

„Само единение и взаимност може да ни подсигурява сигурност. НАТО е отбранителен съюз. Предлага помощ на всички свои членове, тъй че всеки един да се усеща спокоен в една такава рецесия. Необяснимо ми е държанието на България. Модернизацията на армията ще стане само през партньорството ни с НАТО“, коментира Нейнски. Очаквам държавното управление да има доста по-ясна позиция ", добави някогашният външен министър. 

По думите ѝ Русия се стреми да дестабилизира Запада независимо дали чрез кризата в Украйна, която е общоевропейска или чрез други сви действия. от дълго време се намесва в политическите процеси на Балканите, което е в основата на доста от проблемите в района.

Москва се опитва да влияе и на отношенията ни със Северна Македония, което е видно от поставете на руското посолство в Скопие за Гоце Делчев и славянската азбука във „Фейсбук“.