Националното училище за фолклорни изкуства в Широка Лъка навършва половин век. По този повод днес следобед в учебното заведение ще има празничен концерт. Училището е трамплин за таланти и продължава да вдъхновява млади хора от цялата страна да пазят българските фолклорни традиции.

Мария Въчева пее народни песни, Стефан Стоилов свири на тамбура, а Трифонка Стоянова танцува. Тримата са от различни части на България, но ги обединява любовта към родния фолклор.

"Любовта към музиката ме накара да дойда тук. От много малка се занимавам с това", разказва Мария Въчева.

"Дойдох в училището по препоръка на един мой учител. И много ми харесва тук. Тамбурата е много характерен инструмент за повечето области в България. Тя служи за ритъм и хармония в оркестъра", добавя Стефан Стоилов.

"Тук най-напред се изграждаме като характери, защото толкова далече от вкъщи се учиш да бъдеш много самостоятелен. Пазим българския фолклор", заявява и Трифонка Стоянова.

"Това са талантливи млади хора от цялата страна, които превръщат  в своя съдба заниманията с български музикален фолклор", казва директорът на Националното училище за фолклорни изкуства Стоянка Илчевска.

В музикалното фолклорно училище в Широка Лъка се влиза с конкурсен изпит. Ганчо Гавазов преподава от 10 години. Той също е възпитаник на учебното заведение.

"Най-трудното е да запалиш младите и да го приемат като начин на живот“, смята той.

90% от възпитаниците на училището продължават обучението си в университети и академии.

"Изключително се гордеем с всички 1350 ученика, които са завършили училището през тези 50 години", обобщава Стоянка Илчевска.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!