Националната информационна линия за зависимостите от наркотици, алкохол и хазарт функционира безплатно в цялата страна повече от 11 години.

Помогнала е на стотици да направят първата крачка към справяне с различни зависимости.

Поддържа се благодарение на дарения, но в момента е заплашена от закриване.

Трима специалисти, обучени в холандския Университет Твенте денонощно отговарят на телефонната линия, която днес е заплашена от това да бъде закрита.

„През всичките години, ние разчитахме на донори от Европа, големи организации, които финансират всичките ни дейности с големи проекти, с дарителски кампании, с добра воля от тяхна страна. От края на миналата година имаме сериозни трудности с финансирането, а пък от средата на тази тези донори се оттеглиха и ние нямаме възможност да получаваме финансира от друго място на този етап”, казва терапевтичния директор Светослав Кирилов.

Националната информационна линия разполага с данни за постъпилите обаждания от територията на цялата страна за последните 11 години, което им позволява да наблюдават тенденции и съпътстващи, за които да сигнализират.

Над 60% от потърсилите информация на националната линия са близки и роднини на зависими, а броят на обажданията през последните 3 години значително е нараснал.

За да продължи да функционира, линията се нуждае от финансиране, а на сайта platformata.bg  вече тече и дарителска кампания за събиране на средства.