Гърция дава старт на летния туристически сезон. Вчера властите официално отвориха страната за туристи, а от днес всички плажове могат да предоставят на клиентите си чадъри и шезлонги.

Въпреки отпуснатите мерки, контролът по границите остава засилен.

През граничен пункт "Кулата - Промахон" леките автомобили вече могат да преминават денонощно. Същото важи и за "Капитан Петко Войвода – Орменион". През "Маказа - Нимфея" се допускат автомобили до 3,5 тона, които превозват стоки и товари. Тежкотоварните камиони могат да минат през "Илинден - Ексохи", като и двата пункта пропускат до 23 ч.

Необходимите документи за влизане в Гърция, освен QR код са:

  • ако сте преболедували COVID-19 - свидетелство за антитела, при условие че са изминали най-малко два месеца след края на заболяването и не повече от девет месеца от него;
  • ако сте ваксинирани - сертификат за ваксинация;
  • третата опция е PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди пътуването, засега антигенните тестове не се признават.

Освободени от тези изисквания за влизане в Гърция са децата под 5-годишна възраст, както и водачите на камиони. Вечерният час е от 30 минути след полунощ до 5 ч. Отпада ограничението за пътуване между отделните области, както и SMS разрешението за напускане на дома.

Остава обаче ограничението за пътуване през нощта на територията на цяла Гърция

„За днес очакваме две семейства да дойдат, които са резервирали в последния момент, когато се разбра, че ще бъде отворен сезонът за туристи“, разказва Екатерина Генадиу, собственик на къща за гости в курортното селище.

Въпреки това, имат резервации още от февруари месец на хора, които миналата година не са успели да отидат.

Екатерина допълни, че за предстоящия сезон имат резервации от САЩ, Швейцария, Северна Македония, Германия, Сърбия.

Много от сънародниците ни и тази година ще изберат южната ни съседка за почивка.