13 души бяха задържани вчера при акция срещу разпространяването на порнографско съдържание с участието на деца. В акцията участваха над 30 следователи, над 30 полицаи и над 60 жандармеристи.

„От около месец тези 13 души бяха най-активни в мрежата при споделянето на порнографски материали с непълнолетни и малолетни лица“, обясни началникът на отдел "Киберпрестъпления" в Националната следствена служба Светослав Василев.

Той допълни, че ще има още задържани хора.

„Не можем да разберем предварително на един човек, независимо дали е богат, беден, заемащ висока обществена длъжност или нископлатен работник, какво му е в главата. Най-различен профил имат тези лица и са на най-различна възраст. Срещали сме 18-,19, 20-годишни лица, които се занимават с тази дейност“, заяви Светослав Василев.

Той допълни, че процентът на лицата, които разпространяват с детска порнография да посегнат физически на деца е сравнително малък.

„Може би под 20% от тях. При повечето от тях има много задръжки от преминаването от виртуалния към реално посегателство спрямо малолетни и непълнолетни лица“, обясни началникът на отдел "Киберпрестъпления" в Националната следствена служба.

Той допълни, че деца стават жертва на подобен тип престъпления, когато те биват оставени сами от родителите си и когато няма изградена връзка на доверие между тях.

„Родителите не разбират, че нашите деца живеят в свят, който е доста по-опасен от този, в който ние сме били деца. Предизвикателствата пред тях са много. Навсякъде могат да станат жертви“, каза Светослав Василев.

Той добави, че законодателството ни е изключително остаряло.

Вижте какви съвети той даде на родителите във видеото.