26-годишният Илиян Петракиев е сомелиер на 2016 г. за България. Той е единственият рóден познавач на виното, завършил елитния „Корт ъф мастерс сомелиерс“ в Лондон. 

"Виното е ключалката, през която надничаш в сърцето.", казва античният поет Алкей от о-в Лесбос. Мисълта му, ще се съгласите, важи и извън пределите на гръцките острови. Вероятно няма точка по света, в която хората да не са надничали към сърцата си през магичната ключалка...

„Виното ме води на много пътешествия и емоционални изживявания. Имал съм възможността да ходя в Щатите и в Италия, където да посещавам винени региони. Последно до Лондон, където имах възможността да работа в реална среда“, разказва Илиян.

Снимка: btvnovinite.bg

Неговата любов към виното прераства в отговорно и специално отношение, което му става професия.

"Аз съветвам хората как да пият вино, като преди това съм пил много вино", казва Илиян.

Много и, оказва се, качествено е пил вино. Илиян Петракиев е едва на 26, но е единственият българин в света, завършил елитния курс в Лондон за професионални сомелиери. Любовта му към виното започва в гимназията по хотелиерство в Троян, когато преди конкурс казва: "Не, аз искам да стана готвач!". И така, те ми казаха: "Не, ти ще станеш сомелиер!"...  И така се завъртя колелото. След това се запознах с хора от бранша, те ми подадоха ръка“, разкрива Илиян.

На празника на виното Илиян демонстрира за зрителите на bTV професионална дегустация.  

„Аз съм си сипал едно бяло вино. Хубаво е да имаме бяла повърхност, за да можем да наблюдаваме цвета.  В този случай имаме сламено жълт цвят с бледи оттенъци, в носа долавяме нотки на цитрус, на зелена ябълка, на бели цветя“, обяснява Илиян.

„Пристъпваме към вкуса. Във вкуса виното е много свежо с изразена киселинност... определено потвърждава ароматите, което е търсеният ефект, а именно тук се долавят по-осезаемо вкусовите аромати на зелена ябълка, на круша и един много хубав узрял лимон. А виното потвърждава, че няма отлежаване в дъб, което го прави изключително приятно за аперитив и можем да го комбинираме с леки листни салати. Моето обобщение е, че виното е страхотно и можем да си го пием по всяко време на деня. Разбира се, консумирайте отговорно...“, казва сомелиерът.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ти можеш да влезеш в едно вино и то да ти донесе спомени за твоето детство. Ти го изживяваш чрез своите сетива и ти по такъв начин се свързваш с част от себе си. Първо го поглеждаш, после го помирисваш, след това го отпиваш и ако си имал спомен за хубаво детство или си тичал по прашен селски път, виното може да ти го донесе, в зависимост от това какво пиеш", казва Илиян.

"Виното е най-добро, когато е споделено. Виното е емоция“, заключава сомелиерът.