След повече от четири години работа, музикантът Росен Драганов е изградил първия изцяло български орган. Всички останали органи у нас са изработени в чужбина. 

„Този се явява първият български орган. Никой досега у нас за съжаление не е строил орган. В сравнение с някои други органи в България, това е един от големите органи“, разказва Росен. 

Само тръбите, които дават звук, са над 1800.  

„Изработихме турбината, шпилтиша, резервоара, който пълни с въздух и свързахме въздухопроводите към въздушните камери. Те са по две камери. Отляво е за до, дясно до диес. След подаването на въздуха направихме механиката. Ролер бордите, свързахме с клавиатурите шпилтиша, но за момента има работа по самия кабинет на пианиста, електрониката и разбира се дизайна“, обяснява Росен. 

„Акустиката тук се оказа изключителна. Повече от 3,4 секунди има закъснение в самата зала. Точно това се търси. Да има звукът накъде да върви. Да не е прихлупена залата, а да е като катедрала. Органът иска да има накъде да отзвучава. Тук е прекрасно за орган и глас“, казва музикантът. 

Росен разкрива, че има нужда от подкрепа, за да довърши органа, „защото каквото е направено е много бавно и мъчително с тези средства“. 

„Това наистина е геройски подвиг, защото Росен Драганов се нагърбва с построяването на орган. Това всъщност е първият български орган, дело на български майстор. Всички органи в страната са строени от чужди майстори. Предимно немски. И ето имаме български орган. Той е в напреднало състояние, но са необходими средства за завършването му“, казва колегата му органистът Янко Маринов. 

„Моята задача би била да хармонирам продукта със средата. Тоест да намеря подходящия материално веществен климат, който да го включи в кореспондентен ред с кристалите, които са тук. Тоест това е изделие с доста голяма сложност и с многопланово проектно присъствие. Работно място, корпусна интерпретация и акустика“, разказва специалистът по индустриален дизайн проф. Сашо Драганов. 

„За сравнение ще кажа, че в Македония се строеше орган в тяхната католическа църква. Тогава инициативата се превърна в инициатива на национално ниво “Македония строи орган”. В резултат на това бяха поставени билбордове и като резултат бяха събрани 250 хил. евро. Защо цената на органа е такава? Защото той е една уникална машина. Както се е казвало в стари времена - Божествена машина“, казва органистът Янко Маринов.  

„Най-накрая имаме възможност да имаме български орган, построен от български майстор. Нека всички помогнем със своите възможности да бъде завършен един такъв инструмент. Един такъв ценен културен феномен“, призовава Маринов. 

Въпреки че органът вече е почти готов и ще има благотворителен концерт следващата сряда в музея „Земята и хората“, все още е необходима подкрепа за окончателното завършване на първия български орган, изграден изцяло от наш органист. 

Всеки, който иска да подкрепи начинанието на Росен, може да преведе средства на следната банкова сметка:

BIC: CECBBBGSF

IBAN: BG04 CECB 9790 10F36462 01