Екстремно лош въздух дишахме през последните дни. Нивата на фини прахови частици бяха изключително завишени. Екип на bTV провери мръсен ли е въздухът в Пловдив и Благоевград тази сутрин.

Въздухът в Пловдив

За последните пет години в Пловдив минимум една пета от дните в годината е с превишение на нормата на фини прахови частици. Градът е един от първенците по мръсен въздух.

Автоматичната станция на екоинспекцията в кв. „Каменица” през изминалия отоплителен сезон е измерила 52 дни с превишение на фини прахови частици. Тази сутрин Пловдив осезаемо диша по-добре.

Снимка: btvnovinite.bg

Стойностите са под 40 микрограма на кубичен метър, обясниха от екоинспекцията в града.

През изминалата седмица обаче е имало превишение на средноденонощната стойност по фини прахови частици. За кв. „Каменица” средно тя е била около 70 микрограма, а за кв. „Тракия” – 89 микрограма на кубичен метър.

Въздухът в Благоевград

През изминалата седмица и Благоевград също се дишаше трудно. Тази сутрин обаче в града се диша по-леко. За това допринася и вятърът, обясниха от РИОСВ.

Снимка: btvnovinite.bg

Няма завишение на концентрацията на фини прахови частици. Стойностите са между 1 и 8 микрограма на кубичен метър.

Снимка: btvnovinite.bg

От вчера сутринта нивата непрекъснато се понижават, като са далече от стойностите, които са регистриран в 8 последователни денонощия между 5 и 12 декември. Тогава стойностите са били над нормата от 50 микрограма на кубичен метър, уточниха от РИОСВ.