Той е един от стотиците хиляди българи, напуснали държавата след преходната 1989 г. Познат е като Чекмо, а историята му вече е описана в роман.  

Разказ за свобода и приключения, за живота на българина през социализма. По истинска история. Кой вдъхнови българския писател и сценарист Момчил Николов да напише историята на Чекмо?

Снимка: btvnovinite.bg

„Вдъхнови я самият главен герой Чекмо, който е реално съществуващ човек, който аз познавам от 20 години. Авантюрист. Човек, който търси приключението, който когато има две възможности да избере сигурното или неизвестното ще избере това, което му изглежда интересно”, разкрива Момчил.

Снимка: btvnovinite.bg

Двамата се запознават преди 15 години в Испания, където по това време живее истинският Чекмо - Йонко Петков. Всяка тяхна следваща среща запечатва по една нова история, която днес е в книгата.

Снимка: btvnovinite.bg

„85 г. главният герой е 15-годишен. Той е едно момче, което се занимава със спорт, джудист. Чака го някакво бъдеще, но той е и комарджия същевременно и има много интересни истории, свързани със спорта и с комара като всякакви видове хазартни игри, които са се играли в България, той ги е играл”, разказва Николов.

Друг основен герой е бившата съпруга на Йонко. Малко след като се запознават, Йонко вдига на бунт българите в Западен Берлин, които по това време са тормозени ежеднвно от румънски цигани.   

Снимка: btvnovinite.bg

„Сбихме се и ме арестуваха и ме вкараха зад оградата с едни такива фасони и те се правят на големи рамбовци с пушките и по едно време  гледам една нинджа прескача през тези телени огради, това е все пак военна сграда и като се обръщам гледам това е току-що новото ми гадже – това е Бубето, Теодора и тогава това беше една много, много силна случка – едно момиче на 18 години да прескочи тези огради и да влезе вътре и да не признава техните си милитари полийс. И това е много силен момент, който изигра много силен момент в живота ми и аз си казах тогава, това е моето момиче и тя прескочи, за да се разправя с тях”, разказва прототипът на главния герой в романа Йонко Петков.

Това е само една от лудите истории в книгата. За да я напише, Момчил разговоря по скайп с Йонко месеци наред от различни държави. Днес главният герой на романа „Чекмо" живее във Виетнам и освен маркетолог е и доброволец към ООН там.

„Много се радвам, че това може да бъде чуто и прочетено, защото аз смятам, че наистина може някой нещо да се научи. Не като урок, а като пример: „Ей виж това момче от Ловеч, селско, щом може така, значи всеки може”, но то наистина е така, ако си махнем лимитите от главата”, смята Йонко.

„Представям си първо да я прочетат хората на нашата възраст, аз съм на 49 години, плюс - минус 5 години, защото това е историята на това поколение, това е времето на това поколение и както в живота в България, в края на социализма. Чували сме много неща за социализма, но аз имам спомени за него”, казва писателят Момчил Николов.

Романът с невероятните приключения на един българин успял във времената на социализма ще бъде представена на 27 ноември с DJ парти с музиката на 80-те.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!