Преди първия учебен звънец, в някои столични училища, децата имат възможност да погледнат по модерен начин на своето образование.

В 51 СУ „Елисавета Багряна” учениците могат да надникнат отвъд учебниците, благодарение на виртуална реалност и модерни технологии.

За „Тази неделя” директорът на институцията Асен Александров обясни, че по този начин възпитаниците получават практически умения. Според него по този начин учениците допълнително се мотивират.

Директорът обясни, че според новите промени в образованието не учебното съдържание, а учителите ще са доминиращи. Така преподавателите ще могат да преценят спрямо интересите на учащите как да преминават уроците.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му се създава преплитане на различните предмети. Това ще допринесе да се дадат важни умения за 21 в. – креативно мислене, критично мислене, комуникация и колаборация.

Доц. Д-р Михаил Околийски от Световната здравна организация (СЗО) обясни, че освен виртуална реалност, в училищата е хубаво да има здравно образование.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертът подчерта, важността на дигиталните компетентности и умения при учениците. Според него е проблем, че подобни дейности се извършват само в някои училища, а не в цялата страна.

„Българското образование трябва да се отвори за подобен тип уроци, които да са полезни за децата”, допълни Околийски.

Той зяви, че СЗО и проектите ѝ напълно подкрепят модерните начини на образование. По думите му ситуацията с обучението у нас е старомодна.

Като важен момент експертът подчерта, че е важно да има комуникация между учителите и родителите. От друга страна диалогът вкъщи би помогнал за намаляване на ученическите страхове, смята той.