Ден след празника на любовта търсим отговор на въпроса - защо се влюбваме и колко трае любовта?

Оказва се, че съвременният млад човек все по-трудно се обвързва и все по-често връзките завършват с раздели или разводи.

Според проучване на социолога от Станфорд Майкъл Розенфелд 70% от двойките, които не са женени, се разделят в рамките на 1-2 години след началото на връзката си.

Все повече расте и броят на „сингъл“ хората - тези, които нямат влечение към брака и връзките изобщо. Според „Евростат“ и статистика от 2016 г., една трета от домакинствата в Европа се състоят от 1 човек, като най-голям е процентът в Швеция - повече от половината домакинства

„Любовта в традиционния смисъл може би се е позагубила. Като че ли вече сме по-егоистични и по-нарцистични и не се задържаме дълго време с един и същ човек“, това обясни психотерапевтът д-р Галина Кабаджова.

За „Тази събота“ тя подчерта, че човек е заобиколен от много удоволствия и възможности в модерния свят, заради които компромисите в една връзка стават все по-трудна и нежелана част.

Според нея връзките се разпадат, след като любовта приключи и дойде отговорността.

„Когато трябва да оставим себе си на заден план и да изведем партньора и отношенията помежду ни напред, сякаш не искаме да държим оковите на любовта и си обръщаме гръб“, сподели Кабаджова.

По думите ѝ продължителната връзка е отговорност, работа и задължение. Изследвания обаче показват, че хората в световен мащаб са високо нарцистични – избират да бъдат самотни, критични са, самодостатъчни и трудно правят компромиси.

„В съвременния свят, за да оцелееш, трябва да си готов да жертваш малките неща, така че да се издигнеш дали в кариера, дали някъде другаде“, допълни психотерапевтът.

За Кабаджова феномен, който се наблюдава е сменената роля между мъже и жени. Според нея жените искат да бъдат силни, доминиращи и да са успешни по мъжки.

Мъжете от своя страна отстъпват, защото им е трудно да реагират на женската сила. Експертът смята, че това води до загуба на връзката между двама души.