Учените смятат, че от поведението ни по Великденските празници зависи дали ще има пик на заразените с коронавирус или не. В същото време Възкресение Христово е един от най-светлите християнски празници и вярата не е математика. В България ще се проведат богослужения на открито пред православните храмове.

„Великденските празници не са празници. Стойте си вкъщи“, заяви обаче генерал Мутафчийски на брифинга на Националния оперативен щаб.

Българската православна църква се солидаризира с този апел. „Както чухме призива на Негово светейшество патриарха и Светия синод, съветваме хората да останат на големите християнски празници в домовете си“, заяви Западно и Средноевропейският митрополит Антоний в „Тази събота“.

Снимка: btvnovinite.bg

Но както вече стана известно храмовете ще бъдат отворени. Църквите са като аптеките и не бива да бъдат затваряне, защото се грижат за душите на вярващите, категоричен е духовникът и отбеляза, че дори в Гърция са смекчили мерките. 

„Това е решение на гръцката държава, която затвори църквите, но впоследствие те разрешиха да се отслужат богослужения при закрити врата в храмовете“, заяви Западно и Средноевропейският митрополит Антоний в „Тази събота“.

По време на великденските богослужения свещениците ще бъдат маски и ще се спазват всички отстояния, БПЦ се координира за мерките с Националния оперативен щаб, за да бъдат спазени всички мерки, заяви Негово преосвещенство. 

И тази година благодатният огън вероятно ще бъде донесен от Йерусалим, разкри митрополит Антоний. 

Снимка: btvnovinite.bg

Заради усложнената обстановка с пътуванията и полетите по света се смяташе, че няма да успеем да донесем благодатния огън у нас, още повече че Израел беше затворил въздушното си пространство, но новината от последните часове е, че е направена организация, за да може родната ни делегация, в която участва и той, да го вземе направо на летището, на самолетната писта, без да влиза в Израел.

Какво още разказа митрополит Антоний за подготовката на великденските празници, гледайте във видеото.