Коледна музика, пъстри светлини и празнично настроение очакват всеки един прекрачил прага на търговски център в последните часове преди Коледа. Вместо сведени глави с мрачни погледи, срещаме все повече очи, в които блещука сладко нетърпение.

Озоваваме се сред бързащи хора, погълнати от шеметно търсене на перфектната изненада за близък човек.

Снимка: btvnovinite.bg

Коледните сувенири се оказват малка добавка, която почти всеки прибавя към избора си за подарък. На един от щандовете за малки елхички, кристални топки и керамични фигурки срещаме Бисер Иванов. Той продава коледни играчки повече от 20 години.

От 2003 г. насам продажбите намаляват с всяка следваща година. Според него една от причините е, че бюджетът за коледни подаръци на купувачите е значително по-свит, а, от друга страна, малките изненади с коледен дух са изместени от техника и артикули от необходимост в бита. Най-предпочитани сред неговите подаръци с коледен дух са снежните топки. В зависимост от големината, цената им варира между 2 лв. и 10 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Бисер ще е в мола през всички празнични дни до късно. Заради работата, самият той все още не е подготвил изненади за семейството си. Тази задача има жена му, която търпеливо го чака вкъщи, защото знае, че бизнесът понякога изисква и жертви.

Самият Бисер казва, че работата му до късно по празниците не го натоварва. Освен, че по този начин той ще осигури доходи за семейството си, ще направи и добро, защото все някой трябва да продава чудните играчки - за да не остане никой без усмивка в празничната вечер.

Снимка: btvnovinite.bg

Малко след щанда на Бисер, приветливо ни посреща и Ани Гяурова, която се грижи за финалните щрихи на подаръците. Тази година златните, винено червените и маслено зелените панделки са сред най-предпочитаните акценти за финалната визия на опаковката. Въпреки, че през 2018 г. бюджетът на хората е много по-ограничен, никой не забравя да купи цветно пликче, малка кутийка или пък цвете, за да поднесе изненадата си по най-добрия начин.

Снимка: btvnovinite.bg

Подобно на щанда на Бисер и тук бюджетът, който клиентите си позволяват за опаковане на подаръци, е между 3 лв. и 10 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато се лутаме из коридорите, за да направим цветни кадри, с които да покажем коледното настроение, което самите ние усетихме, си говорим и с няколко случайни минувачи, за които неделният ден се е превърнал в последна възможност, за да се сдобият с подарък за близък човек. Споделят, че ще заложат на малките, но пък много лични подаръци, с които да стоплят сърцата на любимите си в студените дни.

Снимка: btvnovinite.bg

Тръгваме си от търговския център заредени с празнично настроение и хубава енергия... и с много пожелания за здраве и за сбъднати мечти.