Кой може да връща времето назад в каменно-медната епоха, обхващаща приблизително периода 4800 – 4000 г. пр. Христа? Има и такива хора у нас и това са археолозите.

Поредни подводни разкопки в района на пристанището в Созопол търсят останки от най-древните обитатели у нас.

Разкопките под вода са трудно начинание и значително се различават от тези на сушата. Успехът в археологията е известен. Формулата е много проучване на източници и прецизна работа при разкопките.

„Резултатът никога не е сигурен, но трябва да се постараем максимално. Затова използваме всички методи и техники с който пазполагаме. Получаваме по време на гмуркане една батиметрия. Тоест ние знаем точно дъното, релеф, което е изключително полезно“, казва подводният археолог Павел Георгиев.

Археологическата работа под вода е изключително трудоемка. Започва се от горните пластове и се върви надолу. Нещо важно, което правят археолозите. Снима се всеки пласт за да може да имат една точна карта, на това което те намират под вода

„Документацията на всеки пласт е изключително важна за да проследим как се развиват. За мен това феноменално. Това не може да се случи всеки ден. Един вид ние връщаме времето назад. За мен това е исклячително интересно“, коментира Георгиев.

Древните обитатели в района на Созопол, датират хилядолетия назад във времето, което превръща тези земи в място за откриване на артефакти, които са азбуката на историята.

„Пристанището в Созопол е може би първото място, което е дало археологически находки под вода“, казва археологът Калин Димитров.

Разкопките не търсят съкровища, а останки от праисторически селища, което ни поставя на картата на местата обитавани от най-древни времена.

Какво се крие под морската вода изисква още много работа.

Повече вижте във видеото.