„Започнах да снимам сватби по случайност. Приятели ме поканиха да снимам тяхното тържество и аз на шега се съгласих. Това е вдъхновяваща професия. Не работя на бюро, моят ден е свързан с искрени чувства. Емоциите ме захранват“, сподели в "Тази събота и неделя" Миряна Сливенска, която от пет години е сватбен видеограф.

Нейният съвет към двойките е да направят сватба, която отговаря на тяхната същност. Да се освободят от традициите и ритуалите, които не харесват. Ако трябва, да измислят нещо ново. Тя е снимала в Париж младоженци, които например са решили да нямат гости. Дори фотографът и Миряна са влезли в ролята на свидетели.

Според Миряна тържествата страдат от два основни проблема. Когато булката или младоженецът се опитват да контролират всичко, и вторият – когато програмата е прекалено сгъстена и претоварена.

„Трябва да е по-отпуснато, да има въздух“, съветва Миряна, чиято най-далечна точка на снимане, е Куба.

Любимите й сватби са тези, на които е усетила емоционалната връзка между двойките, между приятелите им.

„Да, повечето сватби, които снимаме, са скъпи. В България те започват от 30-40 хиляди лева, а в Европа сме снимали тържества с бюджет 200-300 хиляди евро. Те обикновено са двудневни или тридневни, с много събития. Но може и с доста по-малък бюджет да се организира невероятна сватба“, споделя Миряна, която работи основно за т.нар. destination weddings – сватби, които са като екскурзия до място, различно от града на младоженците.

Точно този тип сватби пострадаха най-много през пандемията. Почти всички те през 2020 г. бяха отменени, а пък през 2021 г. се получи голямо струпване на сватби.