Държавата трябва да си търси борчовете и това е работа на министрите“, заяви служебният министърът на културата Велислав Минеков в „Тази събота“ по повод казуса с партийната централа на ГЕРБ и проблема с офисите на вестник „Труд“.

Минеков заяви, че не се обижда от думите на ГЕРБ и сравненията с вътрешния министър Бойко Рашков.

„Разсмиват ме. Когато вади човек кирливите им ризи, това е нормална реакция. Те лъжат. Министерството и аз не сме викали полиция. На 112 се е обадил таткото на наемателя на нашата сграда (Петьо Блъсков – бел. р.)“, каза служебният министър на културата.

„Държавата трябва да си търси борчовете и това е работа на министрите. Това е абсолютно превзета площ. Трябва държавата да си търси собствеността, защото това е тежък удар върху НДК. Тези два етажа са отнети и ще бъдат върнати. НДК е закъсало невероятно. Там има огромен дълг. Правното действие ще се породи от това нещо, защото след това следват действия на Областната управа, която е принципал на офиса, и Министерски съвет“, коментира Минеков за казуса с централата на ГЕРБ.

По думите му „ГЕРБ не нарушава закон, но нарушава целостта на НДК и неговото състояние. Те са си измислили дори закон, за да не плащат и стотинка. Те живеят безплатно на наш гръб“.

Минеков заяви, че има други места, където може да се настани офиса на ГЕРБ. „Намерил съм чудесни имоти за тях. Те са пълни с празни офиси“, каза културния министър и добави, че едната сграда е в „Красно село“, а другата е срещу „Царските конюшни“ и е празна от години.

„Много трудно ми беше да стигна до документите и фактите около това превземане. Това са решения на Министерски съвет. Копал съм като иманяр“, заяви Минеков.

„Министерството е червиво от корупция. Ларгото в момента е в българската прокуратура, а Квадрат 500 не знам къде е. Нищо не се движи. Кога в България е бил съден министър?“, каза служебния министър на културата.

Минеков е категоричен, че няма неприязън към Вежди Рашидов и това е3 измислица, както и информацията, че е придобил ателие по времето на комунизма с привилегии. Много са нещата, които дадохме на Прокуратурата, но за съжаление очаквано нищо не се движи. Това е логично. Кога в България е съден министър? А се вижда какво притежават тези министри, каза още той.

„Направихме много през изминалите месеци. Положителна беше и срещата в Албания и намеренията ни за създаване на български културен институт там. Спрях безобразията по отношение на износ на авторски произведения. Подадохме заявка по Плана за възстановяване и очакваме 79 млн. да се насочат към Фонд „Култура“. Пуснахме Правилника и приложението към Закона за филмовата индустрия. Много ще помогна на следващия министър, даже ще му предложа да поработим съвместно една седмица, за да знае къде е и да направи опит“, каза  Минеков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!