Българската православна църква (БПЦ) успява да устои на вътрешнополитическия натиск. Така Милен Керемедчиев коментира в специалното студио на bTV „Патриархът на България“ отношението на българската православна църква с останалите православни църкви.

„В контекста на противоречивите сигнали, които излъчват последните няколко български правителства през последните години, ролята на Българската православна църква на международната сцена се увеличава. Виждаме каква подкрепа и какво доверие в нея имат и българските граждани“, поясни той.

Милен Керемедчиев смята, че именно това я прави обект на атаки от различните течения, които се налюбуват в момента.

Той коментира и противоборството между политиката на Вселенския патриарх  Вартоломей и руския патриарх Кирил. Според него Българската православна църква седи някъде между тях и е въвлечена в тази вражда.  

„Присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей е безпрецедентно – досега не е имало такова присъствие при избор на български патриарх. Това показва неговото категорично желание нашата църква да има много по-близки отношения с Вселенската патриаршия. И второ – това е знак, че трябва да се намали влиянието на Руската православна църква в България“, каза още той.

Милен Керемедчиев коментира още, че у нас се наблюдават все повече украински духовни лица. Според него върху новият патриарх ще бъде указан сериозен натиск за признаването на Украинската автокефална църква.  

„Две теми ще излязат на външнополитически план. Първо – признаването на Украинската православна църква и ограничаване на контактите с Руската православна църква. Второ – преразглеждането на отношенията ни с Македонската православна църква и анализ на нейните все по-близки отношения със Сръбската православна църква“, каза още той.

Той определи като грешка от външнополитическа гледна точка отказа на Светия синод да стане „майка“ на Македонската православна църква. Това според него е можело да се смекчи политическото напрежение чрез църквата.

Вижте във видеото какво още каза той за голямата политика на Балканския полуостров, задачите пред новия български патриарх и отношението на нашата църквата към войната в Украйна.