Графиня Ан дьо Колбер Христофоров, световноизвестен френски художник, и съпруга ѝ проф. Боян Христофоров - един от най-добрите лекари в Париж, имат история като сюжет от филм. Но още по-нереално звучи това, което те правят за другите - вече близо 40-ет години те приютяват в дома си студенти и ги подкрепят по време на цялото им следване.

Част от тяхната история ви разказахме в bTV Репортерите през 2018 г.

Снимка: bTV

На малка уличка в сърцето на Париж се намира домът на Ан и Боян Христофорови. А прага на тази врата са прекрачили над 70 български студенти. За да влязат в един по-различен свят – на ценности и благородство.

Той е проф. Боян Христофоров. Напуска България заедно с родителите си през 1947 година, когато бил на 10 години. Баща му, Петър Христофоров, бил професор по романска филология, а майка му – Надя Христофорова, превежда за първи път на френски език романа "Под Игото" на Иван Вазов.

Снимка: bTV

И за двамата интелектуалци нямало бъдеще в родината в онези далечни години. Затова започнали живота си отначало в Париж. Днес, проф. Христофоров е светило в областта на медицината и дългогодишен ръководител на Клиниката по гастроентерология в университетска болница „Кошен“. Но обичта му към България е жива и до ден днешен.

„Аз съм си българин по рождение, по баща и майка, по език. Това ми е първият език“, каза проф. Боян Христофоров.

Тя е графиня Ан дьо Колбер-Христофоров. Наследничка на аристократичен род и правнучка на Жан-Батист Колбер – министър на финансите при краля Слънце Луи XIV. Днес тя е известен художник с десетки изложби и стотици картини. Голяма част от творбите й са посветени на България.

Ан дьо Колбер избира Боян Христофоров за свой съпруг, въпреки че той няма аристократично потекло. Цялата фамилия Колбер са против това решение и се отричат от дъщеря си. Благородничката напуска фамилния замък в Прованс и започва новия си живот с Боян.

Кое ги държи заедно толкова дълго време?

„Любовта. Обичаме се. Имаме си доверие, уважаваме се, толерантни сме един към друг, обогатяваме се един друг. Аз му се възхищавам, той на мен също. Това е“, казва Ан дьо Колбер-Христофоров.

От 35 години Ан и Боян са като истински родители и на много други деца. Помагат им с подслон, с храна и с внимание. В дома им откриваме 24-годшната Виктория, която учи финанси. Тя е 74-ият студент подред, който има шанса да живее у Ан и Боян.

Ан и Боян, ръка за ръка и един до друг, ще продължат да сбъдват нечии мечти. Българинът и французойката представиха поредната си изложба в България, която носи заглавието „Радостта от живота“.

Вижте още във видеото.