Европейските избори могат да станат лесна мишена на кибератаки, предупреждават експерти. Литва е водеща страна в групата за бързо реагиране, създадена от Европейския съюз.

През изминалата година в Литва зачестяват един нов вид атаки, които съчетават фалшиви истории с хакерски действия в литовските медии.

„Когато извършвате хакерски атаки в медийни канали или правителствени компютри, това е вашата цел - да нарушите системата. Защото, ако е това просто тест, можете да си представите какво ще бъде в реалната ситуация”, обясни журналистът Вайдас Салджеш.

Реална и мащабна хакерска атака е кошмарен сценарий за литовското министерство на отбраната, особено преди евровота.

„Най-големият страх е, че когато влязат в страната, когато получат контрол над вашата електрическа мрежа, разпространителни мрежи, те могат така да ги повредят, че обществото да е в затъмнение”, коментира зам.-министърът на отбраната Едвидас Керца.

Евросъюзът подготвя серия от мерки, включително санкции срещу хакерство и канал за ранно предупреждение на държавите членки за възникващи заплахи за дезинформация. В крайна сметка последният призив е към самите избиратели.

„Хората трябва да са много критични и да не вземат всичко за чиста монета”, коментира евродепутатът Мариете Шааке.

Всяка от страните, които ще проведат евроизбори, трябва да намери ефективни средства за противодействие на тези заплахи, твърдят литовците, като продължават собствената си подготовка.