Не бива нито да заключваме нашите територии и да бъдат абсолютно недостъпни, нито пък да бъдат унищожени. Не бива да се отива в  тези две крайности. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV Меглена Плугчиева, посланик в Черна гора. Поводът за думите ѝ бяха окончателно отменените от ВАС промени в плана за управление на Пирин от края на 2017 г. Като бивш посланик в Швейцария тя беше помолена да коментира защо там няма остра колизия между властите и екозащитниците.

„Всичко опира до диалога. Това противопоставяне и слагане на два фронта е грешният подход. Сяда се на масата и се търси съответният разумен компромисен вариант”, изтъкна Плугчиева.

„В Швейцария има над 7000 км ски писти. Към това се добавят още 5000 ски писти за дълго бягане и отделно 500-600 км само за пързаляне с шейни. Лифтовете са около 2400. Става дума за сериозна инфраструктура, Швейцария на сезон посреща 20-25 милиона туристи”, изтъкна тя.

Плугчиева коментира и предстоящия Световен икономически форум в Давос, на който тази година няма да присъстват ключови фигури като Доналд Тръмп, Еманюел Макрон, Тереза Мей. Плугчиева цитира коментар от швейцарски вестник, който именно поради отсъствията на ключови световни лидери е обявил, че Давос тази година ще бъде като парти за рожден ден, но без участието на рожденика.

„В същото време ми се ще да считам, че Давос ще продължи да играе ключова роля като форум за стратегическа визия за развитието на света”, изтъкна Плугчиева. Тя отбеляза, че форумът дава възможност за много неформални срещи.

България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.