В Дания дезинфекцират обществени пространства с помощта на роботи. Роботът използва ултравиолетова светлина, която, според компанията производител, убива бактерии и патогени с почти 100% ефективност само за 10 минути.

Робот дезинфекцира училище в датския град Оденсе. Училището е затворено заради огнище на COVID-19, децата учат у дома. Роботът подготвя помещенията. Когато учениците се върнат, ще го прави през нощта за предотвратяване на бъдещи огнища.

"Надяваме се, че по-малко ученици и по-малко учители ще бъдат заразени и се надяваме, че технологията ще помогне на това училище да остане отворено. А и не само това училище. Мечтая за всяко училище в Оденсе да има робот", заяви Сюзън Кроули Ларсен, експерт по младежта в градския съвет на Оденсе.

Класни стаи са също част от пилотна програма за измерване на ефекта на робота върху разпространението на коронавируса в училищна обстановка.

Снимка: bTV

Роботът се състои от пилон, който използва мощната, изгаряща енергия на UV светлината, за да убие всички патогени наоколо. Неговата задача е да се доближи до всяка повърхност и площ на стаята, убивайки всички известни бактерии и вируси, включително коронавирус, с насочена светлина за 10 секунди.
 
"Вътре има много енергия. Това е енергията, убиваща бактериите. На тази светлина бихте могли да получите нещо като слънчево изгаряне или поражения върху очите и кожата", заяви Пер Нилсен – главен изпълнителен директор на UVD Robots.

Снимка: bTV
Роботът е напълно автоматичен и се управлява дистанционно с таблет. С избухването на пандемията, компанията получава заявки от Ухан и Италия. Иновативните роботи вече са доставени в около 70 страни по света.
С тяхна помощ се избягва човешко присъствие в помещения с доказани случаи на коронавирус.

Снимка: bTV

"Получаваме информация от доста болници, където преди робота е имало много заразен персонал. Откакто са започнали да го използват обаче те реално не съобщават за подобни случаи. Така че се усеща разликата", обясни Пер Нилсен.

Тези роботи не са евтини – около 60 хиляди евро за един брой. 

Европейският съюз задели 12 милиона от инструмента за спешна подкрепа за справяне с COVID-19, за да закупи 200 робота за болници в цяла Европа. Над 30 вече са в Белгия, Дания, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Хърватия, Словения, Литва, Люксембург и Нидерландия.

Снимка: bTV

Оденсе стигна по-далеч, като внедри роботите не само в училища, но и в търговските центрове. Роботът Виола, почиства мол със 7 милиона клиенти годишно, който все още остава затворен. Но управителят му се надява, че ще даде на клиентите това, което най-много искат - безопасност.

"Използваме го всяка вечер. Обикаля целия мол и дезинфекцира всички повърхности“, казва Лоне Кристенсен – ръководител на проекти в търговски център.

С перспективата ограничителните мерки да останат в сила в следващите месеци, все повече ще става дума за технологичните решения, които улесняват живота по време на пандемията.