Мария Георгиева е първата и единствена засега медицинска сестра в България по сърдечна недостатъчност. Тя работи в университетската болница "Св. Марина" във Варна и е старша медицинска сестра в Отделението по неинвазивна кардиология към болница. Докторант е от Медицинския университет в морската столица.

Грижи се за пациенти вече 14 години.

"Сестринството е професия, която изисква сърце, подплатено с много знания и умения. Предизвикателство е всеки наш ден, предизвикателство е да спасиш живот, предизвикателство е да помогнеш на хората, предизвикателство е да намалиш болката. Всяко дежурство е предизвикателство, трудностите са нашите изпитания и мотивация да продължим напред", споделя Мария Георгиев.

Тя признава, че не би заменила професията си с никоя друга, защото екипа от професионалисти, с които работи, и благодарността на пациентите я правят щастлива. Трудностите обаче не са малко.

"Разбира се, че семейството страда, в много моменти не съм била до тях, заедно с тях. Независимо дали това е свързано с работата ми в болницата, или в научната ми работа. Но те знаят аз колко много харесвам работата си и съм отдадена на това. Знаят, че аз се боря за здравето на хората и за човешкия живот. Затова съм подкрепяна и разбирана от близките си“, казва още Мария.

Тя е категорична, че един здравен работник трябва да се развива постоянно, за да бъде все по-добър в борбата за живота на пациентите. Наскоро тя сбъдва една от своите големи мечти. Завършва специализация в Института по сърдечни болести на Университетската болница във Вроцлав, Полша, и така става първата у нас медицинска сестра по сърдечна недостатъчност. Това ѝноси допълнителни знания във всекидневната битка, която води срещу един от най-тежките клинични синдроми.

"Едва 50% от пациентите с поставена диагноза „сърдечна недостатъчност“ преживяват до петата година. Медицинската сестра със специалното образование може да подкрепя, да помага, да съблюдава симптомите на влошаване на тези пациенти, за да се реагира адекватно и навременно. Да преодолеем рехоспитализациите, честите влизания в болницата, честите търсения на спешна помощ и да намалим смъртността", каза Мария Георгиева.

Според нея наличието на профилирани медицински сестри в здравеопазването ни е изключително важно, за да може пациентите да получават оптимални грижи. За това се надява да не остане още дълго време единствената сестра по сърдечна недостатъчност у нас.

"Една птичка пролет не прави. Надявам се много колеги да последват, да специализират това, в което е тяхното сърце и да предоставят професионални, качествени здравни грижи в тяхното направление. А по-нататък се надявам, така както другите страни обучават сестри, това да се случи и в България, и всъщност да тръгне оттук", казва Мария.

Тя мечтае, както в повечето европейски страни, така и у нас да има специализирани клиники по сърдечна недостатъчност, защото това състояние при сърдечно заболяване е второ по смъртност след рака на белия дроб.