Тази вечер от 19:30 започва големият политически дебат в ефира на bTV. В него ще вземат участие представители на 5 партии и коалиции, а водещи ще бъдат колегите ни Мария Цънцарова и Златимир Йочев. 

„Всички заедно работим по политическите теми и се опитваме да осигурим за зрителите на bTV възможно най-голямо представителство на мнения, идеи и тези. Всички ние си даваме сметка колко са важни изборите. Искахме дебатът да е лидерски и положихме всички усилия за лидерски дебат. Лидерите обаче и този път няма да се срещнат в тази предизборна кампания. Не приеха това предизвикателство. Но пък хората от тясното партийно ръководство на най-големите партии – тези, които вземат решения, ще бъдат в нашето студио и ще имат възможност да участват в наистина ключова дискусия“, коментира Мария Цънцарова.

„Хора на лидерско ниво – не просто политици и представители на дадена партия, които знаят какво има в програмите, а хора, които определят тези програми и после ще вземат решения. Това са хора, които са били в изпълнителната власт или се очаква да бъдат – базираме се на социологията, с която работим“, допълни Златимир Йочев.

„Започваме с болезнената тема – инфлации, цени, доходи. Във втория кръг ще говорим за международната, външната политика, за енергийната криза и предложенията за решения за нея. В третата - за корупцията, за промените в съдебната система“, обясни още той.

В последния кръг участниците сами ще могат да си задават въпроси.

„Надявам се цялата дискусия да бъде смислена. bTV е отделила събота вечерта за този разговор, за да проведем по всички важни теми наистина задълбочена дискусия. Ние много обичаме този кръг „Кръстосан огън“, защото очи в очи политическите опоненти имат възможност по жребий, който теглят на живо, да зададат най-острите въпроси, на които са способни, към един от опонентите си“, посочи Мария Цънцарова.

„Много е показателно – с това, което ще питат опонентите си, може би пък дори ще разкрият кой е техен евентуален партньор. Ако трябва да отличим тези избори от останалите, за мен това ще е важното. Ние ще сблъскаме техните идеи и аргументи, но най-важното е, че ще видим къде са готови още отсега. После ще започнат бавни и мудни процедури – връчване на мандати, консултации. Ние искаме още отсега да видим къде партиите намират сечение, къде са пресечните си точки“, коментира Златимир Йочев.

„С опита, който имаме дотук, сме готови на всякакви изненади. Винаги тези дискусии дават поле и за изненади, и за всякакви проявления на политическото поведение. Кандидатите за народни представители понякога подхождат с креативност“, отбеляза Мария Цънцарова.

Според Златимир Йочев политическата игра е стандартна, не много чиста. Той отправи послание към политиците – да се съберат и да покажат, че могат да работят заедно. „България има кризи, с които трябва да се справи“, заяви той.