„Никой от нас не е идеален родител. Последното нещо, на което ни обучават в училище, е как след време да бъдем компетентни родители. Винаги правилата са индивидуални, но има и някои универсални – например да сме готови да се подлагаме под съмнение. Може би най-голямата грешка на един родител е да си мисли, че никога не греши“. Това обяви в интервю за предаването „Тази неделя“ психотерапевтът Мадлен Алгафари.

Тя напомни, че децата се учат повече от показаното, отколкото от казаното. Можем да предпазим децата от собствените си грешки, само ако сме ги осъзнали, уточни психологът.

„Във възпитателните традиции в България има много неверни вярвания, като „Дете се целува само, когато спи“ или „Бий си го ти, да не ти го бият другите“. За щастие все по-малко родители  смятат, че не трябва да показват обичта си, за да не разглезят детето“, коментира още тя.

Според нея трябва да има разлики във възпитаването на момче и момиче. „Майката на момче трябва да превързва рани, но не да предпазва от падане. Момчето, за да стане мъж, трябва да се сблъсква с трудности“, съветва  Алгафари.

Вижте повече във видеото!