Следва историята на младо семейство, решили да се врекат във вярност в първия ден на войната в Украйна.

Ярина е на 21 години, Святослав на 24 години, общата им история започва преди 2,5 г. на площад "Независимост" в Киев.

„Той ме погледна и си каза името и аз му отвърнах с моето. Той имаше много странно изражение на лицето си, когато се представих, защото и майка му се казва по същия начин, а името ни е много рядко в Украйна и беше много символично“, разказа Ярина.

Снимка: bTV

Двамата влюбени вече планират общия си живот, когато войната стига до вратата им.

„Преди два месеца решихме, че ако тази инвазия се случи, ще се оженим в същия ден и след това ще отидем да направим нещо, за да я спрем“, добави Святослав.

На 24 февруари вият първите сирени. Святослав хваща за ръка Ярина и отиват в църквата.

„Свещеникът в църквата позволява на хората да сключат брак само ако имат сертификат, който показва, че имат официален брак, но заради войната нямахме тази възможност. Затова все още не сме женени официално, но със сигурност ще го направим“, добави Ярина.

Първата им целувка като семейство е не под звуците на Менделсон, а на сирените.

„Излязохме и тогава чух сирените за първи път в живота ми. В новата реалност, в реалността на войната, те ме удариха с пълна сила. Първата ни целувка, като семейство, беше под воя на сирените“, добави украинката.

Веднага след сватбата Святослав влиза в гражданското опълчение.

„Знам как да работя с основните оръжия, но има много момчета, които в началото не знаеха как да стрелят и как да държат оръжия“, разказа той.

„Териториалната отбрана са, както мъжът ми каза, "втората линия". Те прикриват гърба на войниците от нашата армия, за да не могат враговете да ги нападат в гръб и да не ги наранят. Това е основното нещо, но също така те помагат да евакуират хора, помагат и с това да патрулират по улиците“, допълни Ярина.

Тя също се включва в опълчението, помага в приготвянето на храната за войниците и хората в убежището.

„Докато той беше на първата си мисия, аз останах и помагах в кухнята. Тук има много хора, които трябва да се изхранват и има много работа. След това се присъединихме към медиците и започнах да се уча да помагам и там“, обясни тя.

Единствената причина да напуснат Киев не е свързана с опасността от нападение, ами от радиацията.
И двамата имат един и същи отговор за най-страшната си нощ до момента -  нощта, когато за първи път се разделят заради войната. За Святослав е заради непознатото и липсата на достатъчно опит, а за Ярина заради тревогата по любим човек.

„Първата нощ, в която съпругът ми беше излязъл на бойна мисия, не знаех как да си намеря място. Плачех, молех се и пушех през цялото време. Тази нощ ми се стори като цял живот, беше просто толкова дълга. Не знаех, че те са на втора линия. Мислих си, че са на първа. Боевете бяха много тежки около Киев и не знаех дали той ще се върне жив“, спомня си тя.

Снимка: bTV

Ярина и Святослав са сигурни, че ще останат в Киев на всяка цена. Защото искат да защитят града, в който са мечтали да създадат семейство.

„Ние сме готови да се борим за земята си и не само за нея, не само за Украйна, а за целия свят, за целия демократичен свят. Имаме нужда от помощта, имаме нужда от подкрепата на целия демократичен свят“, обобщи Ярина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!